Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστό στην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά "πρωταγωνιστούν". Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα. Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρ που έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (3) αλλά και 4 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο ταινίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας.

Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης
(επιμέλεια αφιερώματος)

Αρχικά βοηθός σκηνοθέτης, και στη συνέχεια σκηνοθέτης ο ίδιος, για 13 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, ο αντικομφορμιστής, μοναχικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) αποσύρθηκε για μια δεκαπενταετία από τον κινηματογράφο πριν επιστρέψει ξανά, για να ξεκινήσει τη δίκη του, καθαρά προσωπική πορεία, σ’ ένα κινηματογράφο μακριά από τις αποπνικτικές, συχνά απαράδεκτες απαιτήσεις των παραγωγών, για να μας προσφέρει μια σειρά ταινίες, από το «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) μέχρι το «Γυναίκες που περάσατε από δω» (2017), ταινίες, δοσμένες με ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωής, που ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του, αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένες με την ευγένεια και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν, με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούς συχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποία δεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Ο Ντίνος Κατσουρίδης έχει μια ξεχωριστή, μοναδική θα έλεγα, θέση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αρχικά μοντέρ, σε συνολικά 79 ταινίες, έχοντας αρχίσει την καριέρα του το 1952 (με την ταινία «Ο γρουσούζης» του Γιώργου Τζαβέλα), παράλληλα διευθυντής φωτογραφίας από το 1955 (με 49 συνολικά ταινίες), για να στραφεί τελικά και στη σκηνοθεσία, από το 1960, χωρίς όμως να εγκαταλείπει και τα διάφορα άλλα τμήματα της μιας ταινίας - άλλοτε κάνοντας τον παραγωγό, χρηματοδοτώντας ταινίες κι άλλοτε φτιάχνοντας και τα ντεκόρ, χωρίς, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του να ξεχνά και τους μικρομηκαδες, στους οποίους (μέσω ενός βραβείου που θέσπισε στο Φεστιβάλ Δράμας) πρόσφερε δωρεάν τεχνική υποστήριξη στις ταινίες τους, τολμώντας ακόμη να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Με την πρώτη του σκηνοθεσία, το «Έγκλημα στα Παρασκήνια», από το βιβλίο του Γιάννη Μαρή, ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν το φιλμ νουάρ στην ελληνική φιλμογραφία. Σύντομα όμως θα στραφεί στην κωμωδία όπου και θα ξεχωρίσει με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του είδους, ιδιαίτερα με ταινίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Θανάση πάρε το όπλο σου», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», κ.ά.).

Το Πανόραμα, του οποίου ο Ντίνος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, έχει στο παρελθόν παρουσιάσει τη σκηνοθετική δουλειά του, γι’ αυτό, για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, αποφασίσαμε, για την εκδήλωση του 2021, να παρουσιάσουμε ένα μικρό δείγμα από την υπόλοιπη δουλειά του: με την ταινία «120 Ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα, σκηνοθέτη με τον οποίο ο Ντίνος συνεργάστηκε αρκετές φορές, και στην οποία ο Ντίνος προσφέρει οχι μόνο την ιδιότητα του διευθυντή φωτογραφίας αλλά και εκείνη του μοντέρ!


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα μας προσέλκυσε ξένους κινηματογραφιστές, συχνά, πρέπει να πω για τις τουριστικές ατραξιόν της, αλλά και για χώρους περιπέτειας και κυνηγητών. Υπάρχουν όμως και ταινίες δεμένες για λόγους πιο ουσιαστικούς με την Ελλάδα και την ιστορία της. Από αυτές διαλέξαμε δυο ταινίες:

τη «Φεντόρα» (1978), προτελευταία ταινία που γύρισε ο Μπίλι Γουάιλντερ, γύρω από τη ζωή μιας διάσημης σταρ που αποφασίζει να αποσυρθεί σ´ ένα ελληνικό νησί (έμπνευση φαίνεται πως στάθηκε η Γκάρμπο), στο οποίο καταφθάνει ένας παραγωγός του Χόλιγουντ για να την πείσει να επιστρέψει στην οθόνη - τα παρασκήνια της ιστορίας μπορεί κανείς να τα διαβάσει στο ωραίο βιβλίο «Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ» του Τζόναθαν Κόου, που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα.

και την πρώτη σκηνοθεσία του Βέρνερ Χέρτσογκ, «Σημάδια ζωής» (1968) γύρω από τρεις Γερμανούς που φυλάνε ένα απομακρυσμένο, άχρηστο φυλάκιο στην Κω.

Στο πρόγραμμα και η ελληνική ταινία «Κανείς δεν χάνει σ’ όλα» (2000) του Διονύση Γρηγοράτου, τρίτο μέρος ενός τρίπτυχου γύρω από τη σύγχρονη ιστορία μας, τη φορά αυτή τοποθετημένη σε ένα πολύ κοντινό δυστοπικό μέλλον, με την κοινωνία μας να κινδυνεύει από μια οικολογική καταστροφή.

Οι Ειδικές Προβολές κλείνουν με την προβολή της εξαιρετικής, δυστυχώς υποτιμημένης την εποχή της, ταινίας «Dune» (1984) του Ντέιβιντ Λιντς, που θα δώσει στους θεατές την ευκαιρία (ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά που δεν γνωρίζει αυτή την κινηματογραφική μεταφορά) να δουν και να απολαύσουν την πρώτη βερσιόν της κινηματογράφησης του εμβληματικού έργου του Φρανκ Χέρμπερτ.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

«Περπατώντας σε τεντωμένο σκοινί» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Τίτλος παρμένος από το φιλμ νουάρ «Walk a Tightrope» που προβάλλεται στο φετινό αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ. Γιατί, με τη συνέχιση της πανδημίας και την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο χώρος του κινηματογράφου περνάει τις πιο δύσκολες μέρες του. Και παρόλο που οι άνθρωποί του αναγκάζονται να περπατάνε σε τεντωμένο σκοινί, η σοδειά της χρονιάς που πέρασε κατάφερε, όπως θα δούμε από τις νέες ταινίες που προβάλλουμε, να παραμείνει σε -παρόμοιο με προηγούμενες χρονιές- υψηλό επίπεδο.

Με ταινίες που, όπως και στο παρελθόν, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του ευρωπαϊκού – μαζί, πάντα, και του ελληνικού – κινηματογράφου. Ταινίες που δείχνουν πως ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, παρά τα προβλήματα και τα διάφορα εμπόδια, εξακολουθεί να καταπιάνεται με τους προβληματισμούς αλλά και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δημιουργών του, παραμένοντας πάντα στην πρωτοπορία μιας τέχνης που εκφράζει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα επίκαιρα και καυτά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει και πάλι ξεχωριστή θέση στο φετινό Πανόραμα με το αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη, από τους μοναχικούς, αντικομφορμιστές σκηνοθέτες που, όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Σταύρος Τορνές στο παρελθόν, κατάφερε, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, να μας προσφέρει ένα σημαντικό έργο, μέσα από ταινίες που ξεχωρίζουν τόσο για το εντελώς προσωπικό τους στιλ όσο και για το χιούμορ και τη φρεσκάδα τους και τον ιδιαίτερο τρόπο γυρίσματος, με τους αυτοσχεδιασμούς και τη συχνή χρήση ερασιτεχνών ηθοποιών.

Στο αφιέρωμα «Τα κακά κορίτσια» του φιλμ νουάρ», με το φακό να στρέφεται στις femmes fatales, τις «μοιραίες γυναίκες» των βουτηγμένων σε μαύρη ατμόσφαιρα θρίλερ των δεκαετιών του ’40 και ‘50, επιλέξαμε, τη φορά αυτή, όχι τα γνωστά, κλασικά φιλμ νουάρ, που βρίσκονται σε διαρκή κυκλοφορία, αλλά μερικά από τα πιο άγνωστα, αλλά το ίδιο συναρπαστικά φιλμ, που εξακολουθούν να έχουν τη δική τους γοητεία και ομορφιά.

Με τις Ειδικές Προβολές μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε δύο ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα, την ταινία «Σημάδια ζωής» που γύρισε ο Βέρνερ Χέρτσοκ στην Κρήτη και τη «Φεντόρα» που ο Μπίλι Γουάιλντερ γύρισε στην Κέρκυρα. Ενώ, μετά την πρόσφατη προβολή του ριμέικ του “Dune” από τον Ντενί Βιλνέβ δίνουμε την ευκαιρία στους θεατές να δουν ή και να ξαναδούν την πρώτη, συναρπαστική, άδικα υποτιμημένη, βερσιόν που γύρισε το 1984 ο Ντέιβιντ Λιντς. Με τον Διονύση Γρηγοράτο να μας μιλάει, στην ταινία φαντασίας «Κανείς δεν χάνει σ’ όλα», που εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, για τα ραδιενεργά απόβλητα και τους φορείς ραδιενέργειας. Στις Ειδικές Προβολές και ένα μικρό αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη, που το 2021 έκλεισαν δέκα χρόνια από το θάνατό του. Έναν σημαντικό άνθρωπο του ελληνικού κινηματογράφου, που εκτός από το σκηνοθετικό του έργο, ήταν και εξαιρετικός διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ – δυο επαγγέλματα που υπηρετεί έξοχα στην ταινία «120 ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα. Παρόντες στο πρόγραμμα και οι Έλληνες μικρομηκάδες που εκπροσωπούνται φέτος με τις ταινίες της σχολής του New York College.

Κι αν δυστυχώς, για δεύτερη και πάλι φορά, αναγκαστήκαμε να διοργανώσουμε το 34ο Πανόραμα διαδικτυακά, τουλάχιστον δίνουμε, όπως και πέρσι, την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό ΟΛΗΣ της Ελλάδας κι όχι μόνο της Αθήνας να δει και να απολαύσει τις διάφορες προβολές του. Με την ελπίδα σε μια επιστροφή στην αίθουσα με το 35ο εορταστικό Πανόραμα που προγραμματίζεται για το τέλος της χρονιάς, σας περιμένουμε από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου να ανακαλύψουμε μαζί, όχι μόνο ότι καινούργιο μας επιφυλάσσει ο σύγχρονος ευρωπαϊκός κινηματογράφος (από τον οποίο αντλεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται ο υπόλοιπος κινηματογράφος και όχι μόνο), αλλά και ό,τι μας έχει μέχρι σήμερα προσφέρει η συναρπαστική ιστορία του.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Greece – 2021– color

Direction: Panteleon Tiliakos | Screenplay: Panteleon Tiliakos | Cinematography: Vagelis Deligiorgis | Script: Ilia Tiliakou | Sound Recording: Artemis Papadaki | Cast: Dimitris Tiliakos, Spiros Djouropanos | Runtime: 24’

Wilhelm, a poet, walks towards the mountains; he seems lost. The road will be long and difficult. But his goal is stronger than any pain he will experience. Here, where the long journey of his life stops, the winter journey begins.

Το Χειμωνιάτικο Ταξίδι

Greece – 2021 – color

Direction: Sergios Rizos | Screenplay: Sergios Rizos | Cinematography: Theodoros Rizos | Camera Operator: Alexis Gliptis | Editing: Sergios Rizos | Soundtrack: Sergios Rizos | Cast: Theofilos Manologlou, Danai Kaliora, Barbara Douka | Production Design: Theodoros Rizos | Runtime: 15’


December 22, 1986
Two sisters, dancers, return from a show. In the back seat of the car, there is a small child. A fatal moment will mark his life forever.

35 years later
In an ordinary moment of his daily life, a pianist, while looking for a forgotten melody, digs up traumatic memories of the past. He is 44 years old and blind. In the submerged darkness, an empty frame in the hands of the hero, takes us back in time. It leads him to the haunted, forgotten melody and brings him out of the darkness in a lyrical and unexpectedly liberating way. The trauma, miraculously, becomes one with the keys of the black piano and leads to cleansing. There is a melodic journey to the light, a journey into the spotlight of the last performance.

 

Η Τελευταία Παράσταση

 

Greece – 2021 – color

Direction: Vagelis Deligiorgis | Screenplay: Vagelis Deligiorgis | Cast: Panteleon Tiliakos, Dimitris Panayiotatos, Vicky Hasandra, Yannis Diasakis | Production Design: Anna Klitsa | Production Assistant: Artemis Papadaki | Runtime: 26’

Iordanis Finos (born Iordanis Dimitsanis) was an ambitious director in order to create a movement similar to the Nouvelle Vague in Greek territory. A fatal accident during the shooting of his first film brought death to him and his crew, leaving the film halfway through. The accident occurred on May 20, 1979. On January 28, 2021, ARRI launched Spectraflex, a camera capable of capturing spectral debris, also known as ghosts. This documentary is an exclusive interview with Iordanis Finos about his film, art and life.

le-kontar-de-godard

Greece – 2000 – color

Director: Dionisis Grigoratos | Screenwriter: Dionisis Grigoratos | Cinematography: Lefteris Pavlopoulos | Editing: Spiros Kokkas | Soundtrack: Yannis Spiropoulos | Cast: Alberto Eskenazy, Maria Protopappa, Argyris Xafis | Producers: Dionisis Grigoratos, Dionisis Samiotis | Runtime: 123’

In a port that is in danger of ecological disaster, in the cemetery of ships, a man and a woman are involved in a case with radioactive waste. Everything looks marginal, the sea water has rotted and the cloud is permanently installed above the city. Toula is looking for her husband, a missing sailor in a shipwreck, who is rumored to have transported toxic waste on behalf of a well-known multinational group. Thus begins a search in the ship cemetery. Danger acts as a catalyst, revelations and upheavals come one after another…

*The film was nominated for the Green Film prize at Cairo International Film Festival.

Dionisis Grigoratos
Filmography
Performance for a Role (1978)
The Polk File on Air (1988)
In the Constellation of Porto Leone (1991)
Our Municipal Theater (1995)
Fils De Grece: Children of Greece (2015)

West Germany – 1968– black and white

Director: Werner Herzog | Screenwriter: Werner Herzog | Cinematography: Thomas Mauch | Editing: Beate Mainka-Jellinghaus | Music: Stavros Xarhakos | Cast: Peter Brogle, Wolfgang Reichmann | Producer: Werner Herzog | Runtime: 90’

A wounded German paratrooper named Stroszek is sent to the quiet island of Kos with his wife Nora, a Greek nurse, and two other soldiers recovering from minor wounds. Billeted in a decaying fortress, they guard a munitions depot. There's little to do: Becker, a classicist, translates inscriptions on ancient tablets found in the fortress, Meinhart devises traps for cockroaches, Nora helps Stroszek make fireworks using gunpowder from grenades in the depot. Slowly, in the heat and torpor, Stroszek goes mad, drives the others from the fortress, and threatens the city with blowing up the depot. With care, the German command must figure out how to get him down.

Werner Herzog
Filmography (selective)
Aguirre, the Wrath of God (1972)
The Enigma of Kaspar Hauser (1974)
Heart of Glass (1976)
Stroszek (1977)
Woyzeck (1979)
Fitzcarraldo (1982)
Cobra Verde (1987)
Scream of Stone (1991)

France/West Germany – 1978 – color

Director: Billy Wilder | Screenwriters: Billy Wilder, I.A.L. Diamond | Cinematography: Gerry Fischer | Editing: Stefan Arnsten, Fredric Steinkamp | Music: Miklós Rózsa | Cast: William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef, José Ferrer, Mario Adorf, Henry Fonda | Producers: Billy Wilder, I.A.L. Diamond | Runtime: 116’

Famous film star Fedora has died. At her funeral movie producer Barry Detweiler recalls how only two weeks previously he, after much difficulty, approached her regarding starring in a movie of his. The encounter revealed some disturbing things about her life, and more will now be revealed after her death.

Billy Wilder
Filmography (selective)
Double Indemnity (1944)
The Lost Weekend (1945)
Sunset Boulevard (1950)
Ace in the Hole (1951)
Stalag 17 (1953)
Witness for the Prosecution (1957)
Some Like it Hot (1959)
The Apartment (1960)

fedora-3

USA/Mexico – 1984– color

Director: David Lynch | Screenwriter: David Lynch | Cinematography: Freddie Francis | Editing: Antony Gibbs | Soundtrack: Toto | Cast: Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Brad Dourif, Jack Nance, Patrick Stewart, Sting, Dean Stockwell, Max Von Sydow, Francesca Annis | Producers: Raffaella De Laurentiis, Dino De Laurentiis, José López Rodero | Runtime: 137’

In the distant future, the universe is ruled by a single emperor and whoever controls the supply of “spice” – a substance that extends life and allows space travel – can have dominion over the universe. The House Atreides is the emperor’s only true threat; Duke Atreides’s son Paul has the “sight” and is subject to prophetic visions. Because of this, Paul foretells the emperor’s elaborate plot to destroy the House Atreides, and the two families engage in a fight to the death over the spice.

*The film had one Oscar nomination for Best Sound

David Lynch
Filmography
Eraserhead (1977)
The Elephant Man (1980)
Blue Velvet (1986)
Wild at Heart (1990)
Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Lost Highway (1997)
The Straight Story (1999)
Mulholland Drive (2001)
Inland Empire (2006)

Dune-1984-3

Greece – 1987– color

Director: Vasilis Vafeas | Screenwriter: Vasilis Vafeas | Cinematography: Dinos Katsouridis | Editing: Dinos Katsouridis | Cast: Haris Sozos, Kostas Voutsas, Roubini Vasilakopoulou, Karyofilia Karabeti, Alkis Panagiotidis, Athinodoros Prousalis | Producer: Greek Film Center, ERT1, Sigma Film | Runtime: 90’

After having an accident, Nassos is brought into a hospital where he lies in a coma without regaining his consciousness. All his friends visit him and each of them remembers the most important moments of their friendships.

Vasilis Vafeas
Filmography
Eastern Territory (1979)
Day Off (1982)
The Love of Ulysses (1984)
The Red Daisy (1990)
The Cosmic Dissecting Room Show (1993)
Every Saturday (1999)
Women's Conspiracies (2007)
Onslaught (2016)

120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ - Χάρης Σώζος

Greece – 1986 – color

Direction: Stavros Tsiolis | Screenplay: Stavros Tsiolis, Hristos Vakalopoulos, Konstantinos Tzoumas | Cinematography: Vassilis Kapsouros | Editing: Kostas Iordanidis | Cast: Tasos Denegris, Katerina Tsioli, Konstantinos Tzoumas, Loukia Pistiola, Eva Vlahakou, Hristos Vakalopoulos | Production: Stavros Tsiolis | Runtime: 80’

A middle-aged sociology professor quits his job, leaves his family and lives in a secluded home. His only motive to keep going seems to be his desire to find an unknown woman who appears in a photograph.

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)

Σχετικά με τον Βασίλη-1

Greece – 1992 – color

Direction: Stavros Tsiolis and Hristos Vakalopoulos | Screenplay: Stavros Tsiolis and Hristos Vakalopoulos | Cinematography: Vassilis Kapsouros | Editing: Kostas Iordanidis
Soundtrack: Makis Bekos | Cast: Argyris Bakirtzis, Makis Bekos, Dimitris Vlahos, Dora Masklavanou, Nikolaos Kekos, Emily Papahristou | Production: Stavros Tsiolis, Giannis Gavrilos | Runtime: 89’

A village in Arcadia invites a "famous" icon painter and his assistant, Theofanis and Theodosios, to restore the worn-out murals in an historic church. Theofanis is an amateur astronomer, and Theodosis is involved in various scams. A pure young girl is apprenticed to them. The villagers flock to the church calling them saints, but in reality they are two minor con artists, who falsely philosophize, observe with their telescope the curves of the women and organize a false auction. With the arrival of winter, the miracles end, and the "cobblers realize they should stick to their last.

*The film won 2 awards (Best Director, Best Screenplay) at Thessaloniki Film Festival in 1992.

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)


Hristos Vakalopoulos
Filmography
Verantes (1984, short film)
Theater (1986, short film)
Olga Robards (1989)

Παρακαλώ Γυναίκες μην κλαίτε-1

Greece – 1985 – color

Direction: Stavros Tsiolis | Screenplay: Stavros Tsiolis | Cinematography: Giorgos Arvanitis | Editing: Kostas Iordanidis | Soundtrack: Stamatis Spanoudakis | Cast: Pemi Zouni, Dimitra Hatoupi, Minas Hatzisavas, Zaharias Rohas, Konstantinos Tzoumas, Betty Valasi | Production: Stavros Tsiolis, Giorgos Arvanitis, Ageliki Arvaniti | Runtime: 84’

With her catatonic older sister, Alexandra, smitten by an unjust fate and confined to a bed, Ageliki becomes her guardian angel. More and more, as the unresponsive woman gets trapped in a silent world, Alexandra's family, her aunts, and especially, her cruel mother, strongly believe that, under those circumstances, a public mental institution is now the only solution. But, when they finally succeed in locking Alexandra away in a psychiatric hospital, Ageliki summons up the courage to rebel and to take matters into her own hands. Can Ageliki alone defend their already fragile freedom?

*The film won 3 awards (Best Actress, Best Supporting Actress, Best Cinematography) at Thessaloniki Film Festival in 1985

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)

Μια-τόσο-μακρινή-απουσία-2

Greece – 1990 – color

Direction: Stavros Tsiolis | Screenplay: Stavros Tsiolis | Cinematography: Vassilis Kapsouros | Editing: Kostas Iordanidis | Soundtrack: Pavlos Papadopoulos, Stamatis Spanoudakis | Cast: Argyris Bakirtzis, Lazaros Andreou, Dora Masklavanou, Vina Asiki, Hristos Vakalopoulos, Vicky Psaltidou | Production: Stavros Tsiolis, Alekos Papageorgiou | Runtime: 84’
Panagiotis and Giannis are two good friends but also rivals in love. The first is a merchant and the second a violinist; one is tall and slim and the other short and fat; one is bossy, the other one mild. Both make an inimitable comic couple, wandering in the Peloponnese, looking for a date tree that will prove the innocence or guilt of the wife of one of them and possibly lover of the other. They are guided by an old picture depicting Panagiotis' wife, Maria, in the arms of Giannis, under a date tree. However, the area of their search, there are no date trees.

*The film won 2 awards (Best Film, Best Actor) at Thessaloniki Film Festival in 1990

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)

Έρωτας-στη-Χουρμαδιά-Love-Under-the-Date-Tree

Greece – 1998 – color

Direction: Stavros Tsiolis | Screenplay: Stavros Tsiolis | Cinematography: Vassilis Kapsouros | Editing: Kostas Iordanidis | Soundtrack: Nikos Zervas | Cast: Giannis Zouganelis, Argyris Bakirtzis, Sakis Boulas, Ageliki Iliadi, Emily Papahristou, Katerina Louri, Evi Kalatzi | Production: Stavros Tsiolis, Alekos Papageorgiou | Runtime: 87’

Two men travel to Thassos, where their families are on vacation. On the way, however, various unexpected and comic events happen to them.

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)

Ας Περιμένουν οι Γυναίκες

Greece – 1988 – color

Direction: Stavros Tsiolis | Screenplay: Stavros Tsiolis | Cinematography: Vasilis Kapsouros | Cast: Tasos Miliotis, Olia Lazaridou, Konstantinos Tzoumas, Maria Panoutsou, Dimitra Voulgaridi | Production: Stavros Tsiolis, Alekos Papageorgiou | Runtime: 80’

Determined to reunite with his grandmother, twelve-year-old Vasilis summons up the courage to run away from the orphanage. As the boy meanders through the bustling streets of Athens like a fish out of water, as one thing leads to another, he ends up aboard a train bound for Tripoli. Then, a chance encounter with a young woman in distress, stranded somewhere in the rugged mountainous region of Arcadia, will pave the way for an unexpected but equally beneficial alliance and an endless summer road trip in a beat-up jalopy. But, more than anything in the world, Vasilis wants to return home. Is that too much to ask?

*The film won 3 awards (Best Film, Best Director, Best Cinematography) at Thessaloniki Film Festival in 1988

Stavros Tsiolis
Filmography
The Young Runaway (1968)
Panic (1969)
The City Jungle (1970)
Abuse of Power (1971)
Such a Long Absence (1985)
About Vassilis (1986)
Invincible Lovers (1988)
Love under the Date-Tree (1990)
Please, Ladies, don’t cry… (1992)
The Lost Treasure of Hursit Pasha (1995)
Let the Women Wait (1998)
Here we Are! (2004)
Women who Passed my Way (2017)

Ακατανίκητοι Εραστές-2

USA/United Kingdom – 1964 – black and white

Director: Frank Nesbitt | Screenwriter: Neil McCallum, Mann Rubin | Cinematography: Basil Emmott | Editing: Robert Winter | Soundtrack: Buxton Orr | Cast: Dan Duryea, Patricia Owens, Terence Cooper, Richard Leech, Neil McCallum | Producer: Jack Parsons | Runtime: 69’

In England, an American expat is hired by a woman to kill her ex-husband, but things are not what they seem to be at first glance.

Frank Nesbitt
Filmography
Search For Oil In Nigeria (1960, documentary short)
Do You Know This Voice? (1964)
Dulcima (1971)

Walk A Tightrope-2

United Kingdom – 1958 – black and white

Director: Gordon Parry | Screenwriter: George Minter, Denis O’Dell | Cinematography: Douglas Slocombe | Editing: Anthony Harvey | Soundtrack: Tristram Cary | Cast: Diana Dors, George Baker, Terence Morgan, Patrick Allen, Jane Griffiths | Producer: Denis O’Dell | Runtime: 90’

An irresistible temptress causes trouble between two brothers, when the more handsome charismatic one turns up, leading to robbery and death.

Gordon Parry
Filmography (selective)
Third Time Lucky (1949)
Midnight Episode (1950)
Fast And Loose (1954)
A Touch Of The Sun (1956)
Friends And Neighbours (1959)

Tread Softly Stranger-1

USA – 1946 – black and white

Director: Lewis Milestone | Screenwriter: Robert Rossen, John Patrick | Cinematography: Victor Milner | Editing: Archie Marshek | Soundtrack: Miklós Rózsa | Cast: Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott, Kirk Douglas | Producer: Hal B. Wallis | Runtime: 116’

After failing to escape her domineering aunt with her friend Sam, Martha accidentally kills her, the death witnessed by Walter, who blackmails Martha into marriage and her inheritance. Eighteen years later, Sam returns. Walter believes he knows the truth and plans to blackmail him and Martha, who is still in love with Sam. Soon, Walter hatches a plot to dispose of his rival.

*The film was nominated for 1 Oscar (Original Screenplay)

Lewis Milestone
Filmography (selective)
The Racket (1928)
All Quiet On The Western Front (1930)
The Captain Hates The Sea (1934)
Of Mice And Men (1939)
Arch Of Triumph (1948)
They Who Dare (1954)
Ocean’s 11 (1960)
Mutiny On The Bounty (1962)

The Strange Love Of Martha Ivers-6

USA – 1952 – black and white

Direction: David Miller | Screenplay: Lenore J. Coffee, Robert Smith, Joan Crawford | Cinematography: Charles Lang | Editing: Leon Barsha | Soundtrack: Elmer Bernstein | Cast: Joan Crawford, Jack Palance, Gloria Grahame, Bruce Bennett, Virginia Huston | Production: Joe Kaufmann, Joan Crawford | Runtime: 110’

After an ambitious actor insinuates himself into the life of a wealthy middle-aged playwright and marries her, he plots with his mistress to murder her.

*The film had 4 Oscar nominations (Actress in a Leading Role, Actor in a Supporting Role, Photography and Costume Design)

David Miller
Filmography (selective)
Saturday’s Hero (1951)
Beautiful Stranger (1954)
The Opposite Sex (1956)
The Story Of Esther Costello (1957)
Midnight Lace (1960)
Lonely Are The Brave (1962)
Hammerhead (1968)
Executive Action (1973)

SuddenFear-1

UK – 1960 – black and white

Director: David Eady | Screenwriter: Ephraim Kogan, John Tully | Cinematography: Ken Hodges | Editing: Oswald Hafenrichter | Soundtrack: Mikis Theodorakis | Cast: John Gregson, Mai Zetterling, John Ireland, Michael Denison, Tony Wright | Producer: Jon Penington | Runtime: 84’

Businessman and inventor Richard Hammond is determined to develop and market the perfect light-bulb. In a freak lab accident he is blinded and suffers a partial breakdown. His wife, partner and brother take him to his country house, but then Hammond starts to suspect all is not what it seems.

David Eady
Filmography (selective)
The Man Who Liked Funerals (1959)
In The Wake Of A Stranger (1959)
Scramble (1970)
The Hostages (1975)
Echo Of Badlands (1976)
Deep Waters (1978)

Faces In The Dark-1

USA – 1946 – black and white

Director: Jack Bernhard | Screenwriter: Nedrick Young, Stanley Rubin | Cinematography: L. William O'Connell | Editing: Jason H. Bernie | Cast: Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley, Sheldon Leonard | Producer: Jack Bernhard, Bernard Brandt | Runtime: 76’

A mortally wounded female gangster recounts how she and her gang revived an executed killer from the gas chamber, to try and find out where he buried a fortune in cash.

Jack Bernhard
Filmography (επιλεκτική)
Perilous Waters (1948)
Blonde Ice (1948)
Appointment With Murder (1948)
Search For Danger (1949)
The Second Face (1950)

Decoy-1

United Kingdom – 1958 – black and white

Direction: Michael Anderson | Screenplay: David D. Osborn, Charles Sinclair | Cinematography: Erwin Hillier | Editing: Gordon Pilkington | Soundtrack: Matyas Seiber |
Cast: Richard Todd, Anne Baxter, Herbert Lom, Alexander Knox, Faith Brook | Production: Douglas Fairbanks Jr., Thomas Clyde | Runtime: 88’

At Kimberley Prescott's villa, a stranger shows up and claims he is her brother who supposedly died the previous year in a car accident.

Michael Anderson
Filmography (selective)
Around The World In 80 Days (1956)
Shake Hands With The Devil (1959)
The Naked Edge (1961)
The Quiller Memorandum (1966)
Logan’s Run (1976)
Dominique (1979)
Millennium (1989)


ChaseaCrookedShadow2

Greece – 2021– color and black and white

Direction: Petros Sevastikoglou | Screenplay: Petros Sevastikoglou | Cinematography: Petros Sevastikoglou | Editing: Christos Giannakopoulos | Music: The Prefabricated Quartet | Cast: Martha Lampiri, Io Latoussaki, Vassilis Boutsikos, Vassya Berezin, Asya Rechnaya, Wei Xun, Wang Na, Zhang Guangxin, Tian Xiaoyu, Youri Bernandez, Omar Fall | Production: Stella Theodorakis, Thanos Anastopoulos, Petros Sevastikoglou, ERT, Greek Film Center, Fantasia Audiovisual | Runtime: 84’

Greece, Russia, USA, Brazil, China, Senegal. Meeting young people in these countries we heard a "Rumble" foretelling an impending explosion. The fall of communism, crisis of capitalism, ecological catastrophes, migration waves, globalization. The new generation is at the forefront, exposed, helpless without being able to envision a more optimistic future. This "Rumble" comes from this young generation. Their words, images, sounds and music compose the notes of an audio-visual symphony entitled: "The Rumble of the World".
*The film was selected for 62nd Thessaloniki International Film Festival
Petros Sevastikoglou
Filmography
Wind Over the City (1997)
Three Moments (2007)
Attractive Illusion (2012)
Electra (2015)

Η Βοή του Κόσμου 2

Latvia – 2021 – color

Direction: Raitis Abele & Lauris Abele | Screenplay: Raitis Abele & Lauris Abele | Cinematography: Marcis Abele | Editing: Armands Zacs | Cast: Toms Auninš, Marcis Lacis, Daniela Vetra, Juris Zagars, Darta Danevica, Marija Skangale | Production: Kristele Pudane, Raitis Abele, Roberts Vinovskis | Runtime: 108’

Brothers Robert and Martin are a month away from their largest art exhibition. To get creative juices flowing, Martin locks himself in a black cube. Once out, brothers fall into a wild rollercoaster of events existing on the very edge of the chaos. The film examines the thin line between the artist’s creativity and mental troubles.

Raitis Abele & Lauris Abele
Filmography
Baltic Tribes | Last Pagans of Europe (2018)

Troubled Minds

Italy/Switzerland/France – 2021 – color

Direction: Leonardo di Costanzo | Screenplay: Leonardo di Costanzo, Bruno Oliviero, Valia Santella | Cinematography: Luca Bigazzi | Editing: Carlotta Cristiani | Music: Pasquale Scialò | Cast: Toni Servillo, Silvio Orlando, Fabrizio Ferracane, Salvatore Striano, Antonio Buíl | Production: Carlo Cresto-Dina | Runtime: 117’

The last remains of a prison, guards and a few inmates, are waiting to be transferred and gradually the rules seem to make less and less sense and the waiting men become a new fragile community.

Filmography
Un cas d'école (2003)
Odessa (2006)
Cadenza d'inganno (2011)
L'intervallo (2012)
L'intrusa (2017)

The Inner Cage Ariaferma

North Macedonia/Kosovo/Montenegro – 2021 – color

Direction: Dina Duma | Screenplay: Dina Duma, Martin Ivanov | Cinematography: Naum Doksevski | Editing: Martin Ivanov | Music: Igor Vasilev – Novogradska | Cast: Antonija Belazelkoska, Mia Giraud | Production: Marija Dimitrova, Liridon Cahani, Biljana Vusovic, Guillaume De Seille | Runtime: 90’

Teenagers Maya and Jana are inseparable and do everything together. Headstrong Jana usually takes the lead and Maya follows. One night at a party they catch Elena, the most popular girl in school, having sex on video with Maya’s long term crush. Jana convinces Maya to post the video and when it goes viral, Elena’s life is ruined. A heated confrontation between the three girls leaves Elena missing and Maya wanting to go to the police…but that isn’t what Jana wants. Maya becomes her new target and must find the courage to get out of her toxic relationship and the secret that threatens to ruin her life.

*East of West award nomination at Karlovy Vary International Film Festival

Dina Duma
Filmography
Elena (2016, short film)
They Come From The Center of the World (2017, short film)
Without Love (2018, short film)

sisterhood

Greece – 2021 – color and black and white

Direction: Karolos Zonaras | Screenplay: Karolos Zonaras | Cinematography: Francesca Zonars, Karolos Zonaras | Editing: Eleni Toya | Music: Bella Bartòk, Gyorgy Kurtág, Karl Hartman, Stamatis Kraounakis, Friederich Händel, Avro Pärt | Cast: Dimitris Kitsos, Katia Leclerk O’Wallis, Natasa Exintaveloni, Manos Pintzis | Production: Katia Leclerk O’Wallis, Zonaras Productions | Runtime: 77’

Two couples of different ages get involved with each other: The younger ones see the deadlocks of the older ones as a gloomy possibility, while the older ones are “renewed” but also immersed even deeper into their own deadlocks. Time does not go back, mistakes are not corrected, and relationships end up cannibalistic.

*Participation at 62nd Thessaloniki International Film Festival

Karolos Zonaras
Filmography
Charlie’s Son (2009)
Big Hit (2012)
Pedro Noula (2017)


REM

Cyprus/Israel/Slovenia – 2021 – color

Direction: Petros Charalambous | Screenplay: Janine Teering | Cinematography: Yorgos Rahmatoulin | Editing: Stylianos Constantinou, Kyros Papavassiliou | Music: Christos Kyriakoulis | Cast: Angeliki Papoulia, Joy Rieger, Stella Fyrogeni, Antonis Kafetzopoulos, Andreas Tselepos | Production: Janine Teering, Marios Piperides, Marek Rozenbaum, Michael Rozenbaum, Ales Pavlin, Andrej Stritof | Runtime: 88’

Hara’s family is everything to her, and yet she sometimes ponders a life without them. Unable to talk to anybody about her internal turmoil, she carries the burden of guilt and confusion by herself. When she befriends the shy and defiant daughter of her new boss, she is forced to confront her existential angst and face a painful past.

*Participation at 62nd Thessaloniki International Film Festival

Petros Charalambous
Filmography
Boy on the Bridge (2016)

Patchwork 2

France/Belgium – 2021– color

Direction: Antoinette Boulat | Screenplay: Antoinette Boulat, François Choquet, Anne-Louise Trividic | Cinematography: Laetitia de Montalembert | Editing: Maxime Mathis
Music: Nicolas Errèra | Cast: Lou Lampros, Tom Mercier, Carmen Kassovitz | Production: Alain Benguigui, Marie-Jeanne Pascal, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne |
Runtime: 87’

Marion faces Paris at night with a feeling of vulnerability linked to the loss of her sister. She crosses paths with Alex. Their encounter will evolve at the rhythm of their wanderings through the city, like a journey through the night.

*Audience award – Armani Beauty nomination at Venice Film Festival

Antoinette Boulat
Filmography (as casting director)
Pola X (1999)
Demon Lover (2002)
Swimming Pool (2003)
Kingdom of Heaven (2005)
Antichrist (2009)
Carlos (2010)
The French Dispatch (2021)

My Night

Bosnia and Herzegovina – 2021– color

Direction: Adis Bakrač | Screenplay: Zilhad Ključanin | Cinematography: Admir Švrakić | Music: Hamza Raznatovic | Cast: Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović | Production: Almir Šahinović, Heft Production Sarajevo-BiH | Runtime: 88'

In the summer of 1993, a group of Bosnian refugees flee to Sweden due to the war in Bosnia. The Swedish Red Cross places refugees in a pavilion for migrants. Among them is the middle-aged married couple Dervish and Adem. Dervish meets the Swede Ingrid in the pavilion and despite the language barrier, the two become good friends. Then Dervish finds out that Ingrid is seriously ill...

Adis Bakrač
Filmography
Short Story About Happiness (1998, short film)
The Abyss (2000)
Play Till The End (2003, short film)
The Abandoned (2010)

My Mother s Swedish Heart 1

Greece – 2021– color

Direction: Nikos Nikolopoulos | Screenplay: Nikos Nikolopoulos, Artemis Zervou | Cinematography: Nikos Nikolopoulos | Editing: Nikos Nikolopoulos | Music: Miyaki | Cast: Thanassis Georgiou, Stefan Mwange, Ieronymos Kaletsanos, Eleana Stravodimou, Alexandros Mavropoulos | Production: Nikos Nikolopoulos, Artemis Zervou | Runtime: 107’

The love story of Simos and Musa. A descent into darkness led by Simos. Musa wants to leave. In his attempt to stop him, Simos opens and closes the door that separates dream from reality. Will he lose Musa? Himself? Or himself in Musa?

*Participation at 62nd Thessaloniki International Film Festival

Nikos Nikolopoulos
Filmography
Polk (2014)

MUSA 07

Slovenia – 2021 – color

Direction: Darko Sinko | Screenplay: Darko Sinko | Cinematography: Marko Brdar | Editing: Matic Drakulic | Music: Matija Krecic | Cast: Alen Kermac, Dejan Spasic, Rados Bolcina, Mirel Knez | Production: Vlado Bulajic, Lija Pogacnik | Runtime: 106’

After someone tries to shoot a middle aged man, he makes an inventory of friends and acquaintances to find out who might feel wronged by him.

*The film won 6 awards at Slovene Film Festival, including Best Debut award.

Darko Sinko
Filmography
Kriticna Generacija (2010)
Upor (2013)
Hiske (2015)


Inventory 1

footer-34th-sponsors