Τα Βραβεία του 32ου Πανοράματος

Αναλυτικά τα βραβεία του φεστιβάλ, με τη σειρά που απονεμήθηκαν στην Τελετή Λήξης του 32ου Πανοράματος:

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στον σκηνοθέτη ΕΡΡΙΚΟ ΑΝΔΡΕΟΥ
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου,
σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Στην ηθοποιό ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
Προβλήθηκε video χαιρετισμός της ηθοποιού, που την ώρα της τελετής έπαιζε σε παράσταση στο θέατρο, και το βραβείο παρέλαβε στο πάρτυ που ακολούθησε.

Στον σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΩΜΕΝΟ
Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη

Στον σκηνοθέτη ΧΡΙΣΤΟ ΣΙΟΠΑΧΑ
Το βραβείο παρέλαβε η ‘Αντρη Χρυσάνθου,
από το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

----------------------------------------------------

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ
αποτελούμενης από αναγνώστες του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
(Μέλη: Ιωσηφίνα Κοντέση, Στέλιος Πετρουλάκης & Σπύρος Χειμωνάκης)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία
STITCHES | Σερβία | 105’
Σκηνοθεσία: Miroslav Terzic | Sales: Cercamon

Το σκεπτικό της απόφασης:
Εμείς, ως η κριτική επιτροπή των αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα», επιλέξαμε τη σερβική ταινία “Stitches | Ράμματα” , του Μίροσλαβ Τέρζιτς, η οποία θίγει το ζήτημα  της εμπορίας βρεφών, που μάστιζε τη χώρα τη δεκαετία του ’90, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πέρα από το σενάριο και τον σκηνοθετικό χειρισμό, μας εντυπωσίασε η έξοχη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και η φωτογραφία, η οποία προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο τα «ράμματα» στις πληγές του μετεμφυλιακού Βελιγραδίου, που δεν έχουν επουλωθεί 20 χρόνια μετά.

---------------------------------

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΚΚ
Επιτροπή μελών της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου
(Γεράσιμος Βάκρος, Δημήτρης Κολιοδήμος & Θόδωρος Σούμας)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία
Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ / The Interrogation | Ελλάδα | 80’
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης | Sales: Viewmaster Films

Το σκεπτικό της απόφασης:
Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ, του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, για την εύστοχη και πειστική αναμόχλευση του κοντινού παρελθόντος της χώρας μας, που αποδίδεται με επαγγελματική επιδεξιότητα, αφηγηματική οικονομία και σκηνοθετική άνεση, μέσω δύο καλά σκιαγραφημένων σημερινών χαρακτήρων – μιας οργισμένης νεαρής αντιεξουσιάστριας και του συμβιβασμένου αριστερού, βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της.

---------------------------------

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI – ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτροπή μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
Τάσος Γουδέλης, Vecdi Sayar (Τουρκία), Alena Sycheva (Ρωσία)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία
PASSED BY CENSOR | Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία | 96’
Σκηνοθεσία: Serhat Karaaslan | Sales: Bac Films

Το σκεπτικό της απόφασης:
Τα μέλη της επιτροπής της FIPRESCI του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισαν να απονείμουν το βραβείο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Τουρκο-Γαλλο-Γερμανική συμπαραγωγή με τίτλο "Görülmüştür" (Passed by Censor). Η ταινία αντανακλά, με λεπτό, διακριτικό τρόπο τα κοινωνικά και διανοητικά ζητήματα ενός αξιωματικού των φυλακών, που ελέγχει την αλληλογραφία των κρατουμένων. Ασκώντας κριτική στο σύστημα φυλακών της Τουρκίας, η ταινία παράλληλα εστιάζει στη σχέση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και μεταφέρει πειστικά στο θεατή την αναζήτηση του ήρωα για δικαιοσύνη καθώς και τα ερωτικά του συναισθήματα. Ο σκηνοθέτης  Serhat Karaaslan χειρίζεται το στοιχείο της μεταφοράς , συνδέοντας την έννοια της λογοκρισίας με τις μεθόδους δημιουργικής γραφής που διδάχθηκε.

---------------------------------

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Τα μέλη της φετινής επιτροπής του φεστιβάλ ήταν οι
Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας – σεναριογράφος), Αντώνης Μποσκοϊτης (κινηματογραφιστής – δημοσιογράφος) & Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος), που φέτος αποφάσισαν να απονείμουν 2 βραβεία και 2 εύφημους μνείες, ενώ το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας συνοδεύονταν και από 1.000 ευρώ, χρηματικό έπαθλο – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Δόθηκε στην ταινία STITCHES

Το σκεπτικό της απόφασης:
Η Επιτροπή του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε ομόφωνα να αποδώσει εύφημο μνεία στη σέρβικη ταινία «Stitches» του Μιροζλάβ Τέρζικ. Για την ευαίσθητη και διεισδυτική προσέγγιση σε μία απ' τις πιο τραγικές συνέπειες του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την εξαπάτηση των γονέων και την αρπαγή των φυσικών παιδιών τους.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Δόθηκε στην ταινία
ΕΞΟΡΙΑ / Exile | Ελλάδα | 110’
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος | Sales: Horme Pictures

Το σκεπτικό της απόφασης:
Η Επιτροπή του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε ομόφωνα να αποδώσει εύφημο μνεία στην ταινία «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου. Για την αισθητική της αναζήτηση, που συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα των ανέστιων - απάτριδων ανθρώπων, στο νεοελληνικό δυστοπικό τοπίο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Απονεμήθηκε στην ταινία PASSED BY CENSOR

Το σκεπτικό της απόφασης:
Η Επιτροπή του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στην συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας, “Passed by censor” του Serhat Karaaslan. Για το πώς ο κεντρικός χαρακτήρας αντιλαμβάνεται την υπάρχουσα πραγματικότητα, η οποία επιδέχεται πολλά επίπεδα «ανάγνωσης», άρτια ενορχηστρωμένη από τον σκηνοθέτη. Για μία ιστορία, επίσης, που αναγάγει το προσωπικό δράμα του ήρωα σε συλλογικό, για το καθεστώς λογοκρισίας στις τουρκικές φυλακές και για το πατριαρχικό μοντέλο της τουρκικής οικογένειας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Απονεμήθηκε στην ταινία Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής Παραγωγής του Ε.Κ.Κ., Πάνος Θωμαϊδης

Το σκεπτικό της απόφασης:
Η Επιτροπή του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στην «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη. Για τη διερεύνηση και την ψυχολογική εμβάθυνση σε μια τραυματική σχέση κόρης – πατέρα, με αφετηρία την εξίσου τραυματική εμπειρία του πατέρα κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα.

More in this category: Presale »

footer-34th-sponsors