Σκην./Dir.: Stephen Frears. Σεν./Scr.: Steve Coogan, Jeff Pope, Martin Sixsmith. Φωτ./Cin.: Robbie Ryan. Μοντ./Ed.: Valerio Bonelli. Μους./Mus.: Alexandre Desplat. Ηθ./ Cast.: Judi Dench, Michelle Fairley, Steve Coogan.

A world-weary political journalist picks up the story of a woman's search for her son, who was taken away from her decades ago after she became pregnant and was forced to live in a convent.

Philomena 12

 

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκό Σινεμά - Νότος vs. Βορράς, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα, της βραβευμένης ταινίας του Roberto Ando, "Viva la liberta!” (Βραβείο καλύτερου Σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου από την Ιταλική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Ιταλίας και Καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Karlovy Vary). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 12.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

Viva la libert 4

Τι είναι άλλωστε ο κινηματογράφος παρά το καθρέφτισμα της κοινωνίας που αναπτύσσεται; Είτε μυθοπλαστικά είτε με όρους docudrama, στο σινεμά αποτυπώνονται οι αντιθέσεις, οι οσμώσεις, οι συγχύσεις και οι εξελίξεις, θετικές και αρνητικές, μιας κοινωνίας εν βρασμώ. Από το success story και την ανάπτυξη, ακόμη κι αν αποδειχθεί φούσκα (το πλέον αναμενόμενο), στην οικονομική υποδούλωση και τον πολιτικό αυταρχισμό, οι κινηματογραφιστές δεν διστάζουν να δείχνουν διαχρονικά την προσωπική τους θέση στο κοινό. Επομένως, ο διάλογος που ανοίγει τώρα, για το πολιτικό versus Βορρά – Νότου, είναι αναπόφευκτο να μεταπηδήσει και στο «γήπεδο» της μεγάλης οθόνης. (αυτή την ανοιχτή συζήτηση διοργανώνουν το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) Άλλωστε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει και προβάλλει τις ταινίες (αρκούντως πολιτικές) που προάγουν τις αξίες της Ένωσης (πρωτίστως κοινωνικές), τοποθετώντας στο κάδρο χώρες, λαούς και συμπεριφορές. Κι όλα αυτά μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.
Εν προκειμένω, παρακολουθούμε στο διαγωνιστικό τμήμα του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την ιταλική πολιτική σάτιρα -αν και προσωπικά θα την εντάξω στο δράμα- «Ζήτω η ελευθερία», με τον αξεπέραστο ηθοποιό Τόνι Σερβίλο να υποδύεται και πάλι έναν «ακατανόητο» πολιτικό της ιταλικής σκηνής (θυμηθείτε την ερμηνεία του ως Τζούλιο Αντρεότι στο «Il divo»). Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά παράφρων, καταθλιπτικός και εξουσιομανής, είναι τα δυο πρόσωπα του ίδιου ανθρώπου, κι όχι το αντίθετο όπως επιτάσσει το σενάριο. Οι Ιταλοί που έχουν κερδίσει το θάρρος της εικόνας, βλέποντας την ταινία τρομάζουν και πάλι, αφού τα «φαντάσματα» του Μπερλουσκόνι και του Πέπε Γκρίλο εξακολουθούν να κλωθογυρίζουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τους. Αλήθεια τι παραλληλισμούς μας φέρνουν όλα αυτά στο νου, εδώ στην Ελλάδα; Και γιατί, μετ’ επιτάσεως, θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση που θα μας καταδείξει το μακρύ και δύσβατο δρόμο που χωρίζει, παρά ενώνει, τη δήθεν «Δανία του Νότου» με την οσονούπω «Ελλάδα του Βορρά»; Τόσο κοινωνικά και πολιτικά, όσο και κινηματογραφικά.


Νέστορας Πουλάκος

Ο κινηματογράφος είχε κι εξακολουθεί να έχει ουσιαστική σχέση με τις άλλες τέχνες, ιδιαίτερα με τη λογοτεχνία. Συχνά μάλιστα, αρκετοί συγγραφείς (από τον Φόκνερ και τη Μαργκερίτ Ντιράς, μέχρι τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Θανάση Βαλτινό) έγραψαν απευθείας σενάρια για ταινίες. Γι’ αυτό ζητήσαμε από 8 Έλληνες συγγραφείς να επιλέξουν από μια ευρωπαϊκή ταινία που αγάπησαν. Ταινίες που ίσως φωτίσουν, το δικό τους έργο, τις δικές τους επιδράσεις, και τις εκλεκτικές συγγένειες της λογοτεχνίας και της ποίησης με την κινηματογραφική τέχνη.

La double vie de Véronique3
Στο παρόν αφιέρωμα, νέοι, αλλά και καταξιωμένοι προτείνουν και προλογίζουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες: Η Στέργια Κάββαλου το “Η μαμά και η πουτάνα” του Jean Eustache, ο Βασίλης Καλαμαράς το “Κόκκινος ψαλμός” του Miklós Jancsó., ο Θοδωρής Ρακόπουλος το “Ο καθρέφτης” του Andrei Tarkovsky, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος το “Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους” της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Βάσια Τζανακάρη το “H διπλή ζωή της Βερόνικα”του Krzysztof Kieslowski., ο Θωμάς Τσαλαπάτης το “Η Αλίκη στις πόλεις” του Wim Wenders, η Μαρία Φακίνου το “Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ” του Bela Tarr και ο Νίκος Χρυσός το “Ολα είναι δρόμος” του Παντελή Βούλγαρη.

La maman et la putain-1

 

Η δεκαετία του ‘60 είναι η απαρχή ενός νέου, διαφορετικού ελληνικού κινηματογράφου που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα και θα επιβληθεί στις επόμενες δεκαετίες. Οι σπόροι είχαν μπει την προηγούμενη δεκαετία από σκηνοθέτες όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Γιώργος Τζαβέλλας, είναι όμως στη δεκαετία του ‘60 που η στροφή αυτή θα αρχίσει να ωριμάζει και να μοιάζει με μια (έστω πρώιμη) άνοιξη, με ταινίες από σκηνοθέτες όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Αλέξης Δαμιανός, ο Ροβήρος Μανθούλης, ενώ οι σκηνοθέτες της επόμενης γενιάς (Βούλγαρης, Αγγελόπουλος, Νικολαϊδης, Πανουσόπουλος, Φέρρης, κ.ά.) θα κάνουν μια πρώτη εμφάνιση με ταινίες μικρού μήκους.

bnmhv
Στα μέσα ιδιαίτερα της δεκαετίας, με την άνοδο της Ένωσης Κέντρου στην εξουσία και τη φιλελευθεροποίηση που ακολούθησε σχετικά με τη λογοκρισία αλλά και τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση, οι σκηνοθέτες άρχισαν να μιλούν, με ειλικρινεία και αρκετή τόλμη, για τα καυτά κοινωνικά και άλλα προβλήματα της χώρας: απο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή και την Αντίσταση (ξεκινώντας νωρίτερα με τον “Ουρανό” του Κανελλόπουλου και φτάνοντας ως “Το μπλόκο” του Άδωνι Κύρου), μέχρι τη φτώχεια (“Συνοικία το όνειρο” του Αλέκου Αλεξανδράκη), τη μετανάστευση (“Μέχρι το πλοίο” του Δαμιανού) και την τότε κοινωνικοπολιτική κρίση (“Πρόσωπο με πρόσωπο” του Ροβήρου Μανθούλη και “Οι βοσκοί (της συμφοράς)” του Νίκου Παπατάκη).

antgoni 3
Μια ιδιαίτερη γόνιμη περίοδος που θα φυτέψει το σπόρο για τις σημαντικές πολιτικές και άλλες μεγάλες ταινίες της επόμενης δεκαετίας (“Αναπαράσταση” και “Ο θίασος” του Αγγελόπουλου, “Το προξενιό της Άννας” του Βούλγαρη, “Ευδοκία” του Δαμιανού, “Μπαλαμός” του Σταύρου Τορνέ, “Παράσταση για ένα ρόλο” του Διονύση Γρηγοράτου, και πολλές άλλες).
Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Υπάρχει λόγος που το ιταλικό σινεμά τρόμου χρειάζεται τον όρο giallo ως διακριτικό. Το giallo που στα Ιταλικά σημαίνει κίτρινο, προέρχεται από τα κίτρινα εξώφυλλα των δεκάδων φτηνών αστυνομικών μυθιστορημάτων που εμφανίστηκαν στην Ιταλία τη δεκαετία του ‘60. Όχι, ο ιταλικός τρόμος δεν έχει τόσο άμεση σχέση με τα βιβλία αυτά. Αυτό που τα συνδέει είναι πως οι ταινίες αυτές, στην εποχή που έβγαιναν, θεωρούνταν αναλόγως αναλώσιμες με τις φτηνές αστυνομικές ιστορίες που γέμιζαν από βιβλιοπωλεία μέχρι περίπτερα. Και σίγουρα εμφανίζονταν με την ίδια συχνότητα. Από τα εκατοντάδες δείγματα αυτού του ιδιόμορφου είδους που γυρίστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 μέχρι τα τέλη του ‘70, από απλοϊκά αστυνομικά μέχρι πορνό τρόμου, είναι λίγες αυτές που θυμόμαστε μέχρι σήμερα, πολλές από αυτές όμως, αξίζει να ανακαλύψουμε.

1
Αδιαμφισβήτητος πατέρας του giallo δεν είναι άλλος από τον Mario Bava. O Bava ξεκίνησε την καριέρα του ως διευθυντής φωτογραφίας και αυτό αποτυπώνεται στις δουλειές του: Δυναμική κάμερα, περίπλοκα πλάνα, έντονα χρώματα, δυνατές σκιές. Πρώτο αριστούργημα του Mario Bava είναι η “Μάσκα του Σατανά” (La maschera del demonio). Κλασσικό παράδειγμα του πως μπορείς να πάρεις μία ιστορία που στα χέρια κάποιου άλλου δύσκολα θα ξεπερνούσε την μετριότητα και να την εμποτίσεις με αρχετυπικά σύμβολα, μεγαλειώδη κινηματογράφηση και έντονα συναισθήματα. Η “Μάσκα του Σατανά” επηρέασε δραστικά το σινεμά τρόμου και σκηνοθέτες όπως ο Francis Ford Coppola (Dracula) και ο Tim Burton (Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη) δεν δίστασαν να αποτίσουν φόρο τιμής στην συγκεκριμένη ταινία, στις δικές τους απόπειρες στο σινεμά τρόμου. Σκαλίζοντας τη φιλμογραφία του Bava δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς.

2
Το Whip and the Body (La frusta e il corpo) με τον Christopher Lee, μία σχετικά απλή ιστορία ενός δεσποτικού και βίαιου άντρα που μετά το θάνατό του στοιχειώνει την πρώην ερωμένη του, αγγίζει στα χέρια του Ιταλού μαέστρου τα όρια του σαδομαζοχισμού. Το Lisa and the Devil (Lisa e il diavolo), με πρωταγωνιστή τον Telly Savallas, εντυπωσιάζει από το περίτεχνο mise-en-scène, την εξαιρετική χρήση του χρώματος, το κατάμαυρο χιούμορ του και την παιγνιώδη απαισιοδοξία του.
Ένας ακόμα σκηνοθέτης του giallo, και μάλιστα από του πιο παραγνωρισμένους, είναι ο Riccardo Freda. Με εμμονικούς πάντα ήρωες, θεματικές που επανέρχονται, και μια πολύ προσωπική αισθητική, ο Freda μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως auteur του είδους. Προφανώς επηρεασμένες από την λογοτεχνία του Edgar Allan Poe, οι ταινίες του Freda κουβαλούν πολλές από τις εικόνες του καταραμένου συγγραφέα. Ασθενικές γυναικείες μορφές, εμμονή με την νεότητα, υποβόσκουσα σεξουαλική διαστροφή και επιβλητικά σκηνικά δεσπόζουν σε ταινίες όπως L’orribile segreto del Dr. Hichcock και Lo spettro.

3
Την πλέον γνωστή, και αρκετά διαφορετική, εκδοχή του giallo τη γνωρίζουμε μέσα από το σινεμά του Dario Argento. Ο Argento, με ταινίες όπως “Το πουλί με τα κρυσταλλένια φτερά”, “Η γάτα με τις εννιά ουρές” (Il gato a nove code) και “Tenebre” εισήγαγε μοτίβα που έγιναν κλασσικά, χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς, και αγαπήθηκαν από όλους τους οπαδούς των ταινιών τρόμου. Στο σινεμά του Argento, οι δολοφόνοι φορούν πάντα μαύρα, δερμάτινα γάντια, οι γυναίκες είναι συνήθως τα θύματα, το τραυματικό παρελθόν δεν αφήνει ποτέ τους ήρωές του και τα φινάλε είναι σχεδόν πάντοτε σκοτεινά και διφορούμενα. Για τον Argento ο άνθρωπος είναι θύμα των ελαττωμάτων του και τίποτα δεν μπορεί να τον βοηθήσει να τα υπερβεί. Χαρούμενα πρόσωπα δεν υπάρχουν, παρά μόνο πρόσκαιρα, και οι ήρωές του καθορίζονται και καταδικάζονται από τις αδυναμίες τους.

4
Το giallo είναι ένα κινηματογραφικό παρακλάδι των ταινιών τρόμου που δυστυχώς εκφυλίστηκε γρήγορα και εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Έχει αφήσει όμως τη σφραγίδα του στον σύγχρονο κινηματογράφο. Σκηνοθέτες όπως ο Quentin Tarantino, και σχεδόν σύσσωμο το σύγχρονο γαλλικό σινεμά τρόμου χρωστούν πολλά στο ιταλικό pulp fiction των ‘60s και ‘70s.

ΗΠΑ./USA., 1953, μ/α/b&w. Σκην./Dir.: Stanley Kubrick. Σεν./Scr.: Howard Sackler. Φωτ./Cin.: Stanley Kubrick. Μοντ./Ed.: Stanley Kubrick. Μουσ./Mus.: Gerald Fried. Ηθ./Cast: Frank Silvera, Kenneth Harp, Paul Mazursky, Virginia Leith. Παρ./Prod.: Stanley Kubrick. Διάρκεια/Dur.: 62΄.

Ο υπολοχαγός Κόρμπι οδηγεί τους άντρες του σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν σε φιλικά εδάφη, βλέπει όμως το σχέδιό του να καταρρέει, όταν συναντούν μία νεαρή γυναίκα. Η κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία καθώς, ενώ οι άντρες του Κόρμπι αρχίζουν να υποφέρουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, η παρουσία του εχθρού στην περιοχή του, απειλεί να εκτροχιάσει εντελώς την απόδρασή τους.

fear and desire3

ΗΠΑ./USA, 2013, εγχ./col.
Σκην./Dir.: Nicole Holofcener. Σεν./Scr.: Nicole Holofcener. Φωτ./Cin.: Xavier Perez Grobet. Μοντ./Ed.: Robert Frazen. Μουσ./Mus.: Kyle Newmaster. Ηθ./Cast: Julia Louis-Deyfus, James Gandolfini, Catherine Keener, Toni Collette. Παρ./Prod.: Stefanie Aspiazu, Anthony Bregman. Διάρκεια/Dur.: 93΄.

A divorced and single parent, Eva, spends her days enjoying work as a masseuse but dreading her daughter’s impending departure for college. She meets Albert - a sweet, funny and like-minded man- also facing an empty nest. Their romance quickly blossoms but things take a strange turn when she meets the eccentric and beautiful poet Marianne.

enough-said2

Μεξικό/Mexico, 1957, μ/α/b&w.
Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowsky. Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowsky, Thomas Mann (βιβλίο). Μοντ./Ed.: Saoul Gilbert. Μουσ./Mus.: Edgar Bischoff. Ηθ./Cast: Denise Brossot, Alejandro Jodorowsky, Rolande Polya, Saoul Gilbert. Παρ./Prod.: Saoul Gilbert. Διάρκεια/Dur.: 20΄

A short adaptation of a Thomas Mann story about a Parisian urchin who makes her living selling human heads. “La Cravate” is the legendary cult filmmaker Alejandro Jodorowsky’s first work, and it shows.

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Δράμας του Rolando Colla (Ελβετία/Switzerland, 17΄, μυθοπλασία)

The story of a deportation that ended with the tragic death of an asylum seeker in March 2010. In the film, the camera itself is this asylum seeker, and what it captures is a subjective view of reality.

einspruch

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Βενετίας του Γιώργου Ζώη (Ελλάδα/Greece, 10΄, πειραματικό)

Advertising on exterior billboards has recently been forbidden in Greece. As a result there are hundreds of blank billboards that don’t show any messages. But the empty frames are now the message. And we are out of frame.

out of frame still

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Κρακοβίας των Vladimir Leschiov & Kaspar Jancis (Λετονία – Εσθονία /Latvia - Estonia, 13΄, animation)

A man has nothing to lose but his dream. To make his dream come true the man embarks on a dangerous journey. But his destination is not what it seems.

 

villa-antropoff 07

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Vila do Conde του João Pedro Rodrigues (Πορτογαλία, Portugal, 25΄,μυθοπλασία)

Tradition says that on Saint Anthony’s Day (the national holiday of Lisbon’s patron), lovers must offer small vases of basil with paper carnations and flags with popular poems as a token of their love.

MANHA ST ANTONIO 01

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Grimstad του L. Rezan Yeşilbaş (Τουρκία/Turkey, 14΄, μυθοπλασία)

1984: Zeynep, who lives in Diyarbakır with her three children, wants to visit her husband in prison. Zeynep only speaks her mother tongue Kurdish; however, only the Turkish language is allowed to be spoken in prison, so she’s unable to utter a word there. On the other hand, she wants to bring a new pair of shoes to her husband but it’s forbidden to bring anything to prisoners from outside.

SILENT 1

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Locarno του Michael Lennox (Ηνωμένο Βασίλειο/UK, 25΄, μυθοπλασία)

A dark psychological thriller centering on Petesy who works in a petrol station in the arsehole of nowhere. Petesy gets travellers of all sorts but today a young broke fella called Gabriel stops at the station to gather up supplies for a long road trip and demands that Petesy pay for the items out of his own pocket. Gabriel claims that there’s a rifle aimed to blow Petesy’s head off if he doesn’t service this request. Petesy must determine the truth of Gabriel’s threat.

BackofBeyond Still 3

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Tampere του Attila Till (Ουγγαρία/Hungary, 20΄, μυθοπλασία)

István Balogh, a not very affluent Hungarian farmer, lords over his wife, children and his “hired” slave. Cut off from the rest of the world on a distant farm, he tries to uphold an ideal family, as formulated from rigid traditions.

beast5

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Βερολίνου του Justine Triet (Γαλλία/France, 30΄, μυθοπλασία)

Life in the big city. Thomas is a young artist, broke and unattached. Laetitia is an attractive, intelligent young woman in high heels. A party. A dance. An invitation. The pair spends the night together – vacillating between hospital and bed, between light-heartedness and high drama. They are the bright stars that give paintings depth.

vilaine3

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Rotterdam του Albert Sackl (Αυστρία/Austria, 23΄, πειραματικό)

The title IN THE OPEN should be taken literally as the camera turns to details of a meagre and untouched landscape, which serves as projection surface for exploring the cinematic apparatus, and (de)constructing cinematic space, time, and movement. The human, a foreign body in this place, seeks a relationship to the landscape and the camera.

 

IM FREIEN Still

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Angers του Jan Czarlewski (Ελβετία/Switzerland, 15΄, ντοκιμαντέρ)

His Excellency, the Ambassador of the Republic of Poland to the Belgian Crown sacrificed his entire life for his country. His dedication came with a price; he never really had time for his son. In admiration, the son always longed to be like his father. However, it feels like he is quite the opposite. He thus decide to come to Brussels to try to make up for lost time.

AMBASSADEUR ET MOI-2

 

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Bristol της Elina Talvensaari (Φινλανδία/Finland, 18΄, ντοκιμαντέρ)

Visitors from a distant place appear in the misty swamps of Northern Finland. The locals grow restless as secret berry spots are revealed. This film is an exploration of the Finnish mind and the absurdities of the global economy.

How-to-pick-berries-image

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Cork του Darren Thornton, Ιρλανδία/Ireland, 17΄, μυθοπλασία)

Lorna has worked hard to stay on the right track. But when a man from her past is released from prison, she finds herself inextricably drawn back to a life, and a love, that’s forbidden.

Two Hearts Roxanna Nic Liam Ciarn McCabe

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Valladolid του Tudor Giurgiu (Ρουμανία/Romania, 11΄, μυθοπλασία)

5-year-old Aron sets out on a journey with his worried father at the end of which he wishes, like the superheroes in the comic books, to save his mother from her heart condition

Superman-36

Βραβείο UIP, Φεστιβάλ Ghent της Pauline Gay (Γαλλία/France, 16’, μυθοπλασία)

Celine, just 20 years, is already the mother of a little boy. She has no job, no home and now, no boyfriend. But she has her best friend, she can always rely on her. Melody, 19 years, had to learn to grow up by herself. But today she can lose her place because of Celine. They have one day to find a solution.

tomorrow-will-be-good-image

 

Ιταλία/Italy. 1964, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Mario Bava. Σεν./Scr.: Marcello Fondato, Mario Bava. Φωτ./Cin.:Ubaldo Terzano, Mario Bava. Μοντ./Ed.: Mario Serandrei. Μουσ./Mus.: Carlo Rustichelli. Ηθ./Cast: Cameron Mitchell, Eva Bartok, Thomas Reiner, Ariana Gorini. Παρ./Prod.: Alfredo Mirabile, Massimo Patrizi. Διάρκεια/ Dur.: 88΄.

A young model is murdered by a mysterious masked figure at a boarding house run by Max Morlacchi and his lover Countess Cristiana Como. When the model’s boyfriend is suspected of the killing, her diary, which apparently has some incriminating evidence linking her to the killer, disappears, and the murder spree continues.

Sei donne per assassino2

 

Ιταλία/Italy. 1963, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Mario Bava. Σεν./Scr.: Ernesto Gastaldi, Ugo Guerra, Luciano Martino. Φωτ./ Cin.:Ubaldo Terzano, Mario Bava. Μοντ./Ed.: Renato Cinquini. Μουσ./Mus.: Carlo Rustichelli. Ηθ./Cast: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi, Ivo Garrani. Παρ./Prod.: Federico Magnaghi. Διάρκεια/Dur.: 85΄.

A ruthless and sadistic 19th Century nobleman returns to his castle after years of wondering. He finds himself immediately in conflict with his father, as well as his spineless younger brother, who is married to his former lover. When he is found dead in his room on the next night, suspicion falls on everyone.

6

Ιταλία/Italy. 1962, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Riccardo Freda. Σεν./Scr.: Ernesto Gastaldi. Φωτ./Cin.: Raffaelle Masciocchi. Μοντ./Ed.: Ornella Micheli. Μουσ./Mus.: Roman Vlad. Ηθ./Cast: Barbara Steele, Robert Flemyng, Silvano Tranquilli, Maria Teresa Vianello. Παρ./Prod.: Ermanno Donati. Διάρκεια/Dur.: 88΄.

Dr. Hitchcock likes to drug his wife for necrophiliac games. One day he accidentally administers an overdose and kills her. He leaves his home shattered. Several years later he remarries and returns. Discovering that his still beloved first wife is alive but insane and prematurely aged, he plans to use the blood of his new bride to rejuvenate and heal her.

orribile segreto del Dr. Hichcock-3

 

Ιταλία/Italy. 1963, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Riccardo Freda. Σεν./Scr.: Riccardo Freda, Oreste Biancoli. Φωτ./Cin.: Raffaelle Masciocchi. Μοντ./Ed.: Ornella Micheli. Μουσ./Mus.: Franco Mannino. Ηθ./Cast: Barbara Steele, Peter Baldwin, Elio Jotta, Harriet Medin. Παρ./Prod.: Luigi Carpentieri. Διάρκεια/Dur.: 97΄.

A beautiful woman is having an affair with her rich husband’s doctor, who aids her to kill the old man and inherit his estate and money. But the old man won’t rest easy. His ghost returns to haunt his wife and drive her insane.

Lo Spettro-3

Ιταλία/Italy. 1973, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Mario Bava. Σεν./Scr.: Mario Bava, Alfredo Leone. Φωτ./Cin.: Cecilio Paniagua. Μοντ./ Ed.: Carlo Reali. Μουσ./Mus.: Carlo Savina. Ηθ./ Cast: Telly Savalas, Elke Sommer, Sylva Koscina, Alessio Orano. Παρ./Prod.: Alfredo Leone. Διάρκεια/Dur.: 95΄.

Lisa is a tourist in Spain when she gets lost in the labyrinthine streets and finds herself catching a ride. On the way their car breaks down outside of a mansion. They are greeted by the butler and invited to stay the night. Which is when things go nuts.

LISA E IL DIAVOLO-5

Ιταλία/Italy, Γαλλία/France, 1964, μ/α/b&w.

Σκην./Dir.: Warren Kieffer. Σεν./Scr.: Warren Kieffer, Michael Reeves. Φωτ./Cin.: Aldo Tonti. Μοντ./Ed.: Mario Serandei. Μουσ./ Mus.: Angelo Francesco Lavagnino. Ηθ./Cast: Christopher Lee, Gaia Germani, Phillipe Leroy, Donald Sutherland. Παρ./Prod.: Paul Maslansky. Διάρκεια/Dur.: 91΄.

A group of circus performers travels to the castle of the sinister Count Drago whose hobby is mummifying animals with a drug he has developed. His experiments are eventually extended to include human beings — to “preserve their beauty.”

Il castello dei morti vivi3

Ιταλία/Italy. 1960, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Mario Bava. Σεν./Scr.: Ennio de Concini, Mario Serandrei, Niκolai Gogol (διήγημα). Φωτ./Cin.: Mario Bava. Μοντ./Ed.: Mario Serandrei. Μουσ./Mus.:
Roberto Nicolosi. Ηθ./Cast: Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi, Ivo Garrani. Παρ./Prod.: Massimo De Rita. Διάρκεια/Dur.: 87΄.

A vengeful witch and her fiendish servant return from the grave and begin a bloody campaign to possess the body of the witch’s beautiful look-alike descendant. Only the girl’s brother and a handsome doctor stand in her way.

La maschera del demonio-4

Ιταλία/Italy, 1971, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Dario Argento. Σεν./Scr.: Dario Argento, Bryan Edgar Wallace. Φωτ./Cin.: Erico Menczer. Μοντ./Ed.: Franco Fraticelli. Μουσ./Mus.: Ennio Morricone. Ηθ./Cast: James Franciscus, Karl Madlen, Katherine Spaark, Pier Paolo Capponi. Παρ./Prod.: Salvatore Argento. Διάρκεια/Dur.: 110΄.

A newspaper reporter and a retired, blind journalist try to solve a series of killings connected to a pharmaceutical company’s experimental, top-secret research projects and in so doing, both become targets of the killer

IL GATTO A NOVE CODE-3

Ιταλία/Italy. 1963, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Riccardo Freda. Σεν./Scr.: Riccardo Freda, Oreste Biancoli. Φωτ./Cin.: Raffaelle Masciocchi. Μοντ./Ed.: Ornella Micheli. Μουσ./Mus.: Franco Mannino. Ηθ./Cast: Barbara Steele, Peter Baldwin, Elio Jotta, Harriet Medin. Παρ./Prod.: Luigi Carpentieri. Διάρκεια/Dur.: 97΄.

Michael is a successful actor, but he has a scandal in his past: at a tender age he knifed his father to death. He and his girlfriend Deborah go to his mother’s for the weekend, and are joined by the director and others from a recent film project. Soon weird things begin happening to some of the guests, and Michael fears a repeat of his nightmare past is in progress

FOLLIA OMICIDIA-6

Ιταλία/Italy.1976, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Rupi Avati. Σεν./Scr.: Pupi Avati, Antonio Avati. Φωτ./Cin.: Pasquale Ranchini. Μοντ./Ed.: Giuseppe Baghdighian. Μουσ./Mus.: Amadeo Tommasi. Ηθ./Cast: Lino Capolicchio, Francesca Marciano, Gianni Cavina, Giulio Pizzarini. Παρ./Prod.: Antonio Avati, Gianni Minervini. Διάρκεια/Dur.: 110΄.

Stefano, an art restorer is brought to an Italian village to restore a macabre painting of St. Sebastian. He meets several people, while living in a house that used to be owned by the sisters of the artist behind the painting. he eventually discovers that they were insane sadists who tortured their victims to death as insipration for his paintings.

La casa dalle finestre che ridono2

 

Ιταλία/Italy. 1964, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Sergio Corbucci, Antonio Margheriti. Σεν./Scr.: Giovanni Grimaldi, Sergio Corbucci. Φωτ./ Cin.:Riccardo Pallottini. Μοντ./Ed.: Otello Colangeli. Μουσ./Mus.: Riz Ortolani. Ηθ./Cast: Barbara Steele, George Riviere, Margrete Robsahm, Arturo Dominici. Παρ./Prod.: Giovanni Addessi, Franco Belloti, Walter
Zarghetta. Διάρκεια/Dur.: 87΄.

A writer accepts a bet that he cannot spend the night alone in a haunted castle. Once night falls at the castle, several people who had been murdered therein return to life, reliving their deaths and seeking to kill the writer for his blood, in a vain attempt to stay alive beyond that one night.

danza-macabra-01

Ελλάδα/Greece, 1962, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Τάκης Κανελλόπουλος/Takis Kanellopoulos . Σεν./Scr.: Τάκης Κανελλόπουλος/Takis Kanellopoulos, Γιώργος Κιτσόπουλος/Giorgos Kitsopoulos. Φωτ./Cin.: Γρηγόρης Δανάλης/Grigoris Danallis, Gioavanni Varriano. Μοντ./Ed.: Τάκης Κανελλόπουλος/Takis Kanellopoulos. Μουσ./Mus.: Αργύρης Κουνάδης/Argiris Kounadis. Ηθ./Cast: Αιμιλία Πίττα/Emilia Pitta, Ελένη Ζαφειρίου/Eleni Zafeiriou, Τάκης Εμμανουηλ/Takis Emmanouil, Φαίδων Γεωργίτσης/Fedon Georgitsis. Παρ./Prod.:
Βασιλεία Δρακάκη/Vasileia Drakaki. Διάρκεια/Dur.: 87΄.

Somewhere in the Macedonian countryside, two couples (Niki Triantafillidi – Takis Emmanouil and Faidon Georgitsis – Emilia Pita) split up when war breaks out. The two men are sent to fight on the Albanian front, along with the village teacher. The teacher is the first to fall; the two men follow soon after; the front collapses, and grief enfolds everything.

ouranos1

Ελλάδα/Greece, 1961, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Jules Dassin. Σεν./Scr.: Jules Dassin, Μαργαρίτα Λυμπεράκη/Margarita Liberaki. Φωτ./Cin.: Jacques Natteau. Μοντ./Ed.: Roger Dwyre. Μουσ./Mus.:
Μίκης Θεοδωράκης/Mikis Theodorakis. Ηθ./Cast: Μελίνα Μερκούρη/Melina Merkouri, Anthony Perkins, Raf Vallone, Τζαβάλας Καρούζος/Tzavalas Karouzos. Παρ./Prod.: Joele, Μελίνα Φιλμ/Melina Film. Διάρκεια/Dur: 115’.

The film adaptation of the ancient Greek myth of Phaedra is set in modern Greece of the 1960s. Phaedra, the second wife of a shipowner falls in love with her stepson. Although their relationship is doomed from the start, they fail to smother their feelings, and the outcome is tragic for everyone

fedra5

Ελλάδα/Greece, 1965, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Βασίλης Γεωργιάδης/Vassilis Georgiadis . Σεν./ Scr.: Νίκος Φώσκολος/Nikos Foskolos. Φωτ./Cin.: Νίκος Δημόπουλος/Nikos Dimopoulos. Μοντ./
Ed.: Βασίλης Συρόπουλος/Vasilis Syropoylos. Μουσ./Mus.: Μίμης Πλέσσας/Mimis Plessas. Ηθ./ Cast: Νίκος Κούρκουλος/Nikos Kourkoulos, Μαίρη Χρονοπούλου/Mairi Chronopoulou, Γιάννης Βόγλης/Yannis Voglis, Φαίδων Γεωργίτσης/Fedon Georgitsis. Παρ./Prod.: Φίνος Φιλμ/Finos Films. Διάρκεια/Dur.: 130’.

In Greece, in the early part of the 20th century, two brothers from a wealthy landowning family have opposite views on the rights of the poor workers who work on their land. Conflict between the two brothers is close. An emblematic western, that was praised globally and was even nominated in the Academy Awards for Best Foreign Film.

*The movie is screened with french subtitles

to homa

Ελλάδα/Greece, 1965, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Άδωνις Κύρου/Adonis Kyrou. Σεν./Scr.: Άδωνις Κύρου/ Adonis Kyrou, Γεράσιμος Σταύρου/Gerasimos Stavrou. Φωτ./Cin.: Γρηγόρης Δαναλής/Grigoris Danalis, Γιώργος Πανουσόπουλος/Yorgos Panousopoulos. Μοντ./Ed.: Πάνος Παπακυριακόπουλος/Panos Papakyriakopoulos. Μουσ./Mus.: Μίκης Θεοδωράκης/Mikis Theodorakis. Ηθ./Cast: Ξένια Καλογεροπούλου/ Xenia Kalogeropoulou, Γιάννης Φέρτης/Yannis Fertis, Κώστας Καζάκος/Kostas Kazakos, Μάνος Κατράκης/Manos Katrakis. Παρ./Prod.: Gritt Films. Διάρκεια/Dur.: 74’.

The film is based on the story of the roundup on the area of Kokkinia, an event that took place at the last period of the Nazi occupation of Greece, when in August and September of 1944, the occupation forces made their last effort to control the neighborhoods of Athens that resisted with everything they had.

mploko

 

Ελλάδα/Greece, 1961, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Αλέκος Αλεξανδράκης/Alekos Alexandrakis. Σεν./Scr.:Κώστας Κοτζιάς/Kostas Kotzias, Τάσος Λειβαδίτης/Tasos Livaditis. Φωτ./Cin.: Δήμος Σακελλαρίου/Dimos Sakellariou. Μοντ./Ed.: Αντώνης Δημητράς/Antonis Dimitras. Μουσ./Mus.: Μίκης Θεοδωράκης/Mikis Theodorakis. Ηθ./Cast: Αλέκος Αλεξανδράκης/Alekos Alexandrakis, Αλίκη Γεωργούλη/Aliki Georgouli, Κώστας Μπαλαδήμας/Kostas Baladimas, Μάνος Κατράκης/Manos Katrakis, Σαπφώ Νοταρά/Sapho Notara. Παρ./Prod.: Ελληνική Παραγωγή/Elliniki Paragogi Διάρκεια/Dur: 95’.

The people who live in a poor Athenian neighborhood are trying to escape from poverty and deprivation. Recently released from prison, Ricos is trying to make some money, while his girlfriend is seeing other men, and her brother is trying to contribute to the household’s finances. Rikos thinks of a job, but he has to spend the money, driving one of his partners to commit suicide.

The movie is screened with French subtitles

Untitled-4 240

Ελλάδα/Greece, 1966, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Ροβήρος Μανθούλης/Roviros Manthoulis . Σεν./Scr.: Ροβήρος Μανθούλης/Roviros Manthoulis, Κώστας Μορσελάς/Kostas Morselas. Φωτ./Cin.: Σταμάτης
Τρύπος/Stamatis Tripos. Μοντ./Ed.: Πάνος Παπακυριακόπουλος/Panos Papakyriakopoulos. Μουσ./Mus.: Νίκος Μαμανγκάκης/Nikos Mamangakis. Ηθ./Cast: Κώστας Μεσσάρης/Kostas Messaris, Ελένη Σταυροπούλου/Eleni Stavropoulou, Θεανώ Ιωαννίδου/Theano Ioannidou, Λάμπρος Κοτσίρης/Labros Kotsiris. Παρ./Prod.: Ροβήρος Μανθούλης/Roviros Manthoulis. Διάρκεια/Dur.: 84’.

A poor English teacher is involved romantically with the daughter of an upper class family, who’s
destined by her parents to a marriage of convenience with a foreign businessman.

 *The movie is screened with French subtitles

prosopo me prosopo

Ελλάδα/Greece, 1967, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Νίκος Παπατάκης /Nicos Papatakis. Σεν./Scr.: Νίκος Παπατάκης/Nicos Papatakis. Φωτ./Cin.: Jean Boffety, Christian Gouilluet. Μοντ./Ed.: Πάνος
Παπακυριακόπουλος/Panos Papakyriakopoulos ,Suzanne Cabon, Genevieve Vaury. Μουσ./Mus.: Pierre Barbaut. Ηθ./Cast: Όλγα Καρλάτου/Olga Karlatos, Γιώργος Διαλεγμένος/Yorgos Dialegmenos, Τζαβάλας Καρούζος/Tzavalas Karouzos, Έλλη Ξανθάκη/Ellie Xanthaki. Παρ./Prod.: Samuel Wirer, Lenox Films. Διάρκεια/Dur.: 90’.

Katina, an impoverished Greek woman, tries to arrange the marriage of her shepherd son, Thanos, to Despina, the daughter of a wealthy landowner. But Despina’s father, refuses to give his blessings and wants Despina to marry a more wealthy gentleman, named Yankos. The wealthy and spoiled Yankos plots to break up the romantic union between Thanos and Despina in any way possible while the young lovers plot to run away in a futile attempt to a
new life for themselves.

oi voskoi

Ελλάδα/Greece, 1966, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Κώστας Μανουσάκης / Kostas Manoussakis. Σεν./Scr.: Κώστας Μανουσάκης/Kostas Manoussakis. Φωτ./Cin.: Νίκος Γαρδέλης/Nikos Gardelis.
Μοντ./Ed.: Γιώργος Τσαούλης/Yorgos Tsaoulis. Μουσ./Mus.: Γιάννης Μαρκόπουλος/Yannis Markopoulos.Ηθ./Cast: Έλλη Φωτίου/Ellie Fotiou, Ανέστης Βλάχος/Anestis Vlahos, Σπύρος Φωκάς/ Spyros Fokas, Έλενα Ναθαναήλ/Elena Nathanail. Παρ./Prod.: Θεοφάνης Δαμασκηνός/Theofanis Damaskinos, Βίκτωρας Μιχαηλίδης/Victoras Mihailides. Διάρκεια/Dur.: 116’.

The son of a rich landowner in a moment of erotic delirium rapes and murder a deaf mute servant. His parents, even though the find out about it and are enraged, decide to hide the truth and get rid of the body in the lake.

fovos1

 

Ελλάδα/Greece, 1963, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Νίκος Κούνδουρος/Nikos Koundouros. Σεν./Scr.: Βασίλης Βασιλικός/Vassilis Vassilikos, Κώστας Σφήκος/Kostas Sfikos. Φωτ./Cin.: Giovanni Varriano.
Μοντ./Ed.: Γιώργος Τσαούλης/Yorgos Tsaoulis. Μουσ./Mus.: Γιάννης Μαρκόπουλος/Yannis Markopoulos. Ηθ./Cast: Ελένη Προκοπίου/Eleni Prokopiou, Τάκης Εμμανουήλ/Takis Emmanouil, Κλεοπάτρα Ρώτα/Kleopatra Rota, Ανέστης Βλάχος/Anestis Vlahos. Παρ./Prod.: Ανζερβός/Anzervos, Μίνως Φιλμ/Minos Film. Διάρκεια/Dur: 95’.

In 2nd century B.C. Greece, a group of shepherds arrives in a fishing village, deserted because the villagers are away at sea. The son of a shepherd falls in love with a young girl, and the two of them witness the erotic games between two adults. Everything changes, when a mute shepherd who desires the young girl, kidnaps her.

 The movie is screened with French subtitles

mikres afrodites

Ελλάδα/Greece, 1967, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Αλέξης Δαμιανός/Alexis Damianos . Σεν./Scr.: Αλέξης Δαμιανός/Alexis Damianos, Γρηγόριος Ξενόπουλος (διήγημα)/Grigorios Xenopoulos (short story),
Σπύρος Πασσαγιάννης (διήγημα)/ Spyros Passayannis (short story). Φωτ./Cin.: Χρήστος Μάνγκος/ Christos Mangos, Γιώργος Πανουσόπουλος/Yorgos Panousopoulos, Γιάννης Βελόπουλος/Yannis Velopoulos. Μοντ./Ed.: Γιώργος Τριανταφύλλου/Yorgos Triantafyllou. Μουσ./Mus.: Κλέλια Φωτοπούλου.Klelia
Fotopoulou. Ηθ./Cast: Αλέξης Δαμιανός/Alexis Damianos, Χρήστος Τσάγκας/Christos Tsangas, Ελένη Μπουρμπυχάκη/Eleni Bourbihaki, Βένια Παλλήρη/Venia Palliri. Παρ./Prod.: Αλέξης Δαμιανός/Alexis Damianos. Διάρκεια/Dur.: 93’.

A rough mountain man leaves his village and goes to town and the harbor from where he will sail to Australia. We watch his descent to the sea, through three stories. At first he finds work with an ironworker he knows. Next, he meets a wild girl whose destiny is to end up in a whorehouse. Finally, in the port of Piraeus, he will stay in the poor home of a couple that’s breaking up, he’ll get
to know the humiliated and exhausted woman and together they will get on the boat of emigration

 The movie is screened with French subtitles

mexri to ploio 2

 

Ελλάδα/Greece, 1962, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Μιχάλης Κακογιάννης/Michael Cacoyiannis. Σεν./Scr.: Μιχάλης Κακογιάννης (βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη)/Michael Cacoyiannis (based on the ancient Greek tragedy by Euripides). Φωτ./Cin.: Walter Lassally. Μοντ./Ed.: Μιχάλης Κακογιάννης/ Michael Cacoyiannis. Μουσ./Mus.: Μίκης Θεοδωράκης/Mikis Theodorakis Ηθ./Cast: Ειρήνη Παππά/Irene Papas, Γιάννης Φέρτης/Yannis Fertis, Αλέκα Κατσέλη/Aleka Katseli, Μάνος Κατράκης/Manos Katrakis,
Νότης Περγιάλης/Notis Pergialis, Τάκης Εμμανουήλ/Takis Emmanouil. Παρ./Prod.: Μιχάλης Κακογιάννης/ Michael Cacoyiannis, Φίνος Φίλμ/Finos Film. Διάρκεια/Dur: 110’.

Agamemnon returns victorious to Mycenae from the war in Troy, but is murdered by his conniving, unfaithful wife Klytemnaestra and her lover Aegisthus. Agamemnon’s son, Orestes, is secretly sent away by his mentor, but Electra, the king’s daughter, remains in Mycenae and watches her mother marry Aegisthus. With time, hatred and the need for revenge grow stronger within her.

bnvn

Ελλάδα/Greece, 1961, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Γιώργος Τζαβέλλας/Yorgos Tzavellas. Σεν./Scr.: Γιώργος Τζαβέλλας (βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή)/Yorgos Tzavellas (based on the ancient greek tragedy by Sofoklis). Φωτ./Cin.: Ντίνος Κατσουρίδης/Ntinos Katsouridis. Μοντ./Ed.: Γιώργος Τσαούλης/Yorgos Tsaoulis. Μουσ./Mus.: Αργύρης Κουνάδης/Argiris Kounadis. Ηθ./Cast: Μάνος Κατράκης/Manos Katrakis, Ειρήνη Παππά/Irene Papas, Μάρω Κοντού/Maro Kontou, Βύρων Πάλλης/ Viron Pallis, Ίλυα Λιβυκού/Ilia Livikou. Παρ./Prod.: Γιώργος Τζαβέλλας/Yorgos Tzavellas, Norma Film
Productions. Διάρκεια/Dur: 93’.

In the award winning adaptation (based on Sophocles’ tragedy) by Yorgos Tzavellas, Antigone asks her sister Ismene, to bury their half brother Polynices. Ismene refuses to violate the decision of their uncle and new ruler of Thebes, Creon. However, Antigone disobeys the order and buries the body. She gets arrested, and although Antigone is the fiancee of his son Aimon, he orders that
Antigone must be buried alive.

antgoni 2

Η.Π.Α./U.S.A., 2010, εγχ./col.

Σκην./Dir.: David Robert Mitchell. Σεν./Scr.: David Robert Mitchell. Φωτ./Cin.: James Laxton. Μοντ./Ed.: Julio Perez VI. Μουσ./Mus.: Kyle Newmaster. Ηθ./Cast: Claire Sloma, Marlon Morton, Amanda Bauer, Brett Jacobsen. Παρ./Prod.: Adele Romanski. Διάρκεια/Dur.: 96΄.

A group of youngsters embark on a quest for adventure on the very last night before the start of the new school year. Some of them look for love, and others just look for their first kiss. Some are in search of the best party ever, while others simply crave a simple sense of pleasure among close friends. Some try to fit in, and others plan to go all out. The Myth of the American Sleepover was shot with a small budget of 50.000$, and it’s David Robert Mitchell’s feature film debut.

The Myth of the American Sleepover2

Ρωσία/Russia, 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Aleksey Balabanov. Σεν./Scr.: Aleksey Balabanov. Φωτ./Cin: Aleksandr Simonov. Μοντ./Ed.: Tatyana Kuzmichyova. Μουσ./Mus.: Leonid Fyodorov. Ηθ./Cast: Oleg Garkusha, Yuri Matveyev, Aleksandr Mosin, Alisa Shitikova. Παρ./Prod.: Sergei Selyanov. Διάρκεια/Dur.: 83΄.

A thief and a musician decide to embark on an adventure, a journey no one returns from, they set off in an SUV to collect the thief’s friend and his father. Balabanov’s last film channel’s Tarkovsky’s Stalker, is an existential road-movie deals with the search for happiness is something that everyone wishes to engage in, but that only some will achieve..


An Episode in the Life of an Iron Picker1

 

Γαλλία/France, Τουρκία/Turkey, Η.Π.Α./U.S.A., 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Lusin Dink. Σεν./Scr.: Lusin Dink. Φωτ./Cin.: Emre Basaran, Thomas Mauch. Μοντ./ Ed.: Ali Aga, Eyatn Ipeker, Umut Sakallioglu. Μουσ./Mus.: Ahmet Kenan Bilgit. Ηθ./Cast: Norikyan Artur, Osin Cilingir, Evinc Erol, Kevork Malikyan. Παρ./Prod.: Soner Alper, Lusin Dink. Διάρκεια/ Dur.: 72΄.

“SaroyanLand” is a docu-drama focusing on the journey of famous writer William Saroyan to the birthplace of his Armenian family Bitlis, in Turkey in 1964. While retaking the same road, the film aims to understand Saroyan’s unique attitude, witnessing the self-discovery of a man who followed the traces of his Armenian ancestors.

Saroyan Land4

Ελλάδα/Greece, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Γιάννης Σακαρίδης/Yannis Sakaridis. Σεν./Scr.: Γιάννης Σακαρίδης/Yannis Sakaridis. Φωτ./ Cin.: Jan Vogel. Μοντ./Ed.: Γιάννης Σακαρίδης/Yannis Sakaridis. Μουσ./Mus.: Χρήστος Παπαγεωργίου/ Christos Papageorgiou. Ηθ./Cast: Αλέξανδρος Λογοθέτης/Alexandros Logothetis, Θέμις Μπαζάκα/ Themis Bazaka, Γιώργος Πυρπασόπουλος/Giorgos Pyrpassopoulos, Γιάννης Στάνκογλου/Yannis Stankoglou. Παρ./Prod.: Γιάννης Σακαρίδης/Yannis Sakaridis, Νίκος Φράγκος/Nikkos J. Frangos, Βένια Βέργου/ Venia Vergou, Athens Filmmaker Co - Operative. Διάρκεια/Dur.: 88΄.

Dimitris, a bankrupt telecom engineer, shuts down his business unable to cope with his excessive debts. He gets employed by his ex-boss to investigate a phone-hacking operation with his ex-colleague Nikos, another telecom engineer in a big company. Their rigorous search on mobile phone antennas leads them to a suspicious flat in a tower block. Panayota, a tenant who lives at the flat above, attracts Dimitris’ attention who starts spying on her. Her story is the reason why Dimitris ends up feeling trapped into paying off either his economic or his moral debts.

The movie is screened with english subtitles.

WILD-DUCK 05

Αγγλία/UK, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Ralph Fiennes. Σεν./Scr.: Abi Morgan, Claire Tomalin. Φωτ./Cin.: Rob Hardy. Μοντ./ Ed.: Nicolas Gaster. Μουσ./Mus.: Ilan Eshkeri. Ηθ./Cast: Felicity Jones, Ralph Fiennes, Michelle Fairley, Kristin Scott Thomas. Παρ./Prod.: Christian Baute, Carolyn Marks Blackwood, Gabrielle Tana. Διάρκεια/Dur.: 111΄.

At the height of his career, Charles Dickens meets a younger woman who becomes his secret lover until his death. It’s a true story that begins with an attraction between like minds and wanders into physical intimacy that matches the warm intensity of their mutual opinions. Thinking they can have paradise, they lead each other away from prim and proper culture but not necessarily to happiness.

the-invisible-woman-2

Μεξικό/Mexico, 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Carlos Reygadas. Σεν./Scr.: Carlos Reygadas. Φωτ./Cin.:Alexis Zabe. Μοντ./Ed.: Natalia López. Ηθ./Cast: Nathalia Acevedo, Adolfo Jiménez Castro, Eleazar Reygadas, Willebaldo Torres. Παρ./ Prod.: Carlos Reygadas, Jaime Romandia. Διάρκεια/Dur.: 115΄.

The life of a wealthy couple in the Mexican countryside stands as the beginning for a mesmerisizing combination of art house cinema, personal reflection and spiritual extensions. Employing a completely lyrical and poetic aproach, Carlos Reygadas delivers a tough but also funny film, with religious and political references and intensely emotional imagery.

post tenebras lux5

Σερβία/Serbia/Σουηδία/Switzerland, 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Milos Pusic. Σεν./Scr.: Dusan Spasojevic. Φωτ./Cin.:Aleksandar Ramadanovic. Μοντ./Ed.: Ivan Knezevic. Μουσ./Mus.:Dejan Kotsic. Ηθ./Cast: Branislav Trifunovic, Boris Isakovic, Dara Dzokic, Jasna Djuricic. Παρ./Prod.: Branislav Trifunovic. Διάρκεια/Dur.: 108΄.

Janko comes home to his small village after several years. His intention is to sell his land and go to work in Switzerland, believing that he would finally get out of financial problems. His lonely mother Milica has been hoping that Janko would be back with a wife and have a family there. Strahinja, a lonely inhabitant of the deserted village, and an idealist, is helping Milica. But, Janko will not give up on his plan. He is willing to do anything to secure his future — even to sell his fathers grave.

withering1

 

Ιταλία/Italy, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Roberto Ando. Σεν./Scr.: Roberto Ando (βιβλίο), Angelo Pasquini. Φωτ./Cin.: Clelio Benevento. Μοντ./Ed.: Maurizio Calvesi. Ηθ./Cast: Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tadeschi, Michela Cescon. Παρ./Prod.: Angelo Barbagallo. Διάρκεια/Dur.: ΄.

When Enrico Oliveri, the secretary of the major opposition party, goes away and hides out at an old girlfriend’s house in Paris, an absurd scenario works surprisingly well. His twin brother, who’s a bi-polar philosopher just recently released from a mental hospital, is enlisted to impersonate the missing politician in his absence. The resultQ a madman shows the politician how to run the nation!

Viva la libertà2

Σλοβενία/Slovenia. 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Rok Bicek. Σεν./Scr.: Rok Bicek, Janez Lapajne, Nejc Gazvoda. Φωτ./Cin.: Fabio Stoll. Μοντ./Ed.: Rok Bicek, Janez Lapajne. Μουσ./Mus.: Frederic Chopin. Ηθ./Cast: Voranc Boh, Dasa Kupevski, Masa Derganc, Estera Dvornik. Παρ./Prod.: Janez Lapajne, Aiken Veronika Prosnenc. Διάρκεια/Dur.: 112΄.

A group of teens blame their demanding new German teacher and his demeaning methods when one of their classmates commits suicide. As a colossal battle of wills unfolds at the high school, an awareness that things are not quite so black and white comes too late.

classenemy1

Τουρκία/Turkey, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Selim Evci. Σεν./Scr.: Selim Evci. Φωτ./Cin.:Selim Evci. Μοντ./Ed.: Selim Evci. .Ηθ./ Cast: Mediha Didem Türemen, Yusuf Nejat Buluz, Rüçhan Caliskur, Zeynep Gülmez. Παρ./Prod.: Selim Evci. Διάρκεια/Dur.: 117΄.

Murat records sounds for movies, then realizes and records some voices he hears and takes pictures in Gökçeada (Imbros) as he wants to hold an exhibition about the island. He meets Madam Styliani during that time and they become friends. Murat starts to record life and memories of Madam Styliani as she tells her story.

winds1 - 10 84 x 4 50

Ρωσία/Russia, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Alexandra Strelyanaya. Σεν./Scr.: Alexandra Strelyanaya. Φωτ./Cin.:Alexandra Strelyanaya. Μουσ./Mus.: Loïc Dury. Ηθ./Cast: Ilya Rigin, Taisia Krammi, Elena Kalinina. Παρ./Prod.:Alexey Uchitel. Διάρκεια/Dur.: 82΄.

A young commercial photographer, weary of the hectic life of the Russian metropolis, decides to leave for a place he has always dreamt about – the North Sea coast. Amidst the magnificent but harsh landscape of the Kola Peninsula he meets a girl named Tasya. She becomes his guide to the slowly disappearing fishing settlements whose inhabitants have for hundreds of years lived in
harmony with the sea, which provides their subsistence and sets the rhythm of their lives.

the sea2

Σερβία/Serbia/Κροατία/Croatia, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Vinko Bresan. Σεν./Scr.: Vinko Bresan, Mate Matisic. Φωτ./Cin.:Mirko Piscevic. Μοντ./Ed.: Sandra Botica. Μουσ./Mus.:Mate Matisic .Ηθ./Cast: Kresimir Mikic, Niksa Butijer, Marija Skaricic, Inge Appelt. Παρ./Prod.: Ivan Maloca. Διάρκεια/Dur.: 93΄.

Don Fabijan is a young priest who comes to serve on an unnamed small island in the Adriatic. In order to help increase birth rate on the island, he decides to pierce condoms before they are sold. He therefore teams up with the news agent Petar and the pharmacist Marin. After they abolish all forms of birth control on the entire island, the consequences become more and more complicated.

The Priests Children 4

Γαλλία/France/Ισραήλ/Israel/Τουρκία/Turkey/Παλεστίνη/Palestine, 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Hiam Abbass. Σεν./Scr.: Hiam Abbass, Ala Hlelel, Nadine Naous, Ghazi Albuliwi. Φωτ./Cin.: Antoine Héberle. Μοντ./Ed.: Guy Lecorne. Μουσ./Mus.: Loïc Dury. Ηθ./Cast: Hafsia Herzi, Hiam Abbass, Yussuf Abu-Warda, Ali Suliman. Παρ./Prod.: Arik Bernstein, Nicolas Blanc, Ina Fichman, Yariz Mozer,
David Silver. Διάρκεια/Dur.: 88΄.

As a new conflict opposes Israel and Lebanon, Hajar, a young Palestinian student, returns to her native village in Galilee on the occasion of a wedding in the family. Just before the ceremony, she goes to see her father, patriarch Abu Majd, who has always encouraged her to learn and to discover the world. It is with confidence that she tells him about the man she loves, Matthew, an
English art teacher at the university of Haifa. His negative reaction upsets her...

DSC6637copie

Γερμανία/Germany, Γαλλία/France. 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Nana Ekvtimishvili, Simon Gross. Σεν./Scr.: Nana Ekvtimishvili. Φωτ./Cin.: Oleg Mutu. Μοντ./ Ed.: Stefan Stabenow. Ηθ./Cast: Lika Balbuani, Mariam Bokeria, Zurab Gogalazde, Data Zakereishvili. Παρ./Prod.: Simon Gross, Marc Wachter. Διάρκεια/Dur.: 102΄.

In 1992, during the war, two young friends struggle to deal with everyday life. As Georgia, a former Soviet republic, cherishes its newly gained independence, economic hardship and violence overshadow the hope for positive change. To Eka and Natia, it is their immediate environment that is truly challenging: shameless bullies, heartless teachers, and uncomprehending family members.

in bloom5

All Cats are Brilliant. Ελλάδα/Greece, 2013,  εγχ./col. Σκην./Dir.: Κωνσταντίνα Βούλγαρη /Constantina Voulgaris. Σεν./Scr.: Κωνσταντίνα Βούλγαρη /Constantina Voulgaris. Φωτ./Cin.: Βασίλης Κλωτσοτήρας / Vassilis Klotsotiras. Μοντ./Ed.: Kenan Akkawi. Μουσ./Mus.: Νίκος Βελιώτης/Nikos Veliotis. Ηθ./Cast: Μρία Γεωργιάδου/Maria Georgiadou, Δημήτρης Ξανθόπουλος/Dimitris Xanthopoulos, Θέμις Μπαζάκα/Themis Bazaka, Δημήτρης Πιατάς/Dimitris Piatas. Παρ./Prod.: Ελένη Αφεντάκη / Eleni Afentaki. Διάρκεια/Dur.: 88΄.

Electra divides her time and responsibilities between Petros, the young son of bourgeois parents whom she is employed to babysit, her own conservative parents, dwindling ambitions of an artistic career and the pervasive political activism to which more and more of her friends are committing.

 

Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους 3

Vaggelis Raptopoulos recommends this movie:

raptopoulos“What I liked the most in Constantina Voulgaris’ Congratulations to the Optimists, is the film’s straightforwardness and effortlessness, which keeps a low profile, despite the fact that its theme is socially vociferous. Maria Georgiadou illuminates as the lead actress and Nikos Veliotis composes the movie’s beautiful soundtrack. Finally, the realistic documentation of anarchists’ everyday life in Exarchia, gives the movie the value of a rare documentary. Perhaps, the main character’s personality is not fully formed. Another disadvantage is the idealization of the anarchical society. Personally, the crisis drives me to embrace the local pieces of work. I also hope that this drive will be generalized, because, if we fail to care for our collectivistic selves, we won’t be able to overcome the crisis and it will worsen even more.

 

Még kér a Nép. Ουγγαρία/Hungary, 1972, εγχ./col . Σκην./Dir.: Miklós Jancsó. Σεν./Scr.: Gyula Hernádi. Φωτ./Cin.: János Kende. Μοντ./Ed.: Zoltan Farkas. Μουσ./Mus.: Tamas Cseh. Ηθ./Cast: József Madaras, Tibor Orbán, Tibor Molnár, Jácint Juhász. Διάρκεια/Dur.: 87΄.

Set in the 1890s on the Hungarian plains, a group of farm workers go on strike in-which they face harsh reprisals and the reality of revolt, oppression, morality and violence. The movie consists of only 27 shots.

red psalm1 

Vasilis K. Kalamaras recommends this movie:

kalamaras“A chronicle of lower class riots in southeastern Hungary, where the social demands are acquiring religious characteristics as well , through the revolutionary rituals, the dances and the songs form a ‘red hymn’. "

Ελλάδα/Greece, 1998, εγχ./col. Σκην./Dir.: Pantelis Voulgaris. Σεν./Scr.: Pantelis Voulgaris, Giorgos Skabardonis. Φωτ./Cin.: Giorgos Frantzos. Μοντ./Ed.: Dinos Katsouridis.Μουσ./Mus.: Stamatis Spanoudakis.  Ηθ./Cast: Thanasis Vengos, Giorgos Armenis, Dimitris Katalifos, Kostas Kazanas. Παρ./Prod.: Alco Films, Greek Film Center, ERT. Διάρκεια/Dur.: 118΄.

Three stories having the region of Evros as the common denominator. An archaeologist travels there to look for the friends and colleagues of his son who committed suicide a year ago while in military service. Α group of ornithologists goes to the Evros Delta in order to observe the last survivor of a rare species of goose. A middle-aged businessman is drowning his sorrow at a local bouzoukia club, as his wife has just run away with his two young children.

Ola-Einai-Dromos-1

Nikos Chrisos recommends this movie:

xrisos“Voulgaris manages to reconstruct in the movie the delicate irony and vernacular paradox I often come across in Georgios Skabardonis’ novels, with whom he co-wrote the screenplay. And while the three dramatic postcards that constitute the film are played out in recognizable sites of Northern Greece, they nevertheless manage to illustrate the loss, despair, loneliness and ultimately life, which is wasted on the streets all around the world”

Werckmeister harmóniák. Ουγγαρία/Hungary, 2000, μ/α./b&w. Σκην./Dir.: Bela Tarr, Agnes Hranitzky. Σεν./Scr.: Bela Tarr, Lazlo Krazsnahorkai. Φωτ./Cin.: Gabor Medvigy. Μοντ./Ed.: Agnes Hranitzky. Μουσ./Mus.: Mihaly Vig.  Ηθ./Cast: Lars Rudolf, Peter Fitz, Hanna Schygulla, Janos Derzi. Παρ./Prod.: Miklos Szita, Franz Goess. Διάρκεια/Dur.: 145΄.

In a shabby bar in a small Hungarian town, János arranges three drunks as the sun, the earth and the moon to reproduce a solar eclipse. The villagers are fearful of the arrival of a circus traveling with ‘the world’s largest giant whale’ and an appearance of The Prince.

 

Werckmeister Harmoniak-2

Maria Fakinou recommends this movie:

fakinou"The Hungarian director sets a cinematic universe with imagery of exquisite aesthetic qualities. Long black and white takes, that resemble paintings, original characters, a respect for pauses and silence, a harmonious integration of the bizarre and the strange in a raw and realistic world. Bela Tarr’s film is both poetic and violent in a subtle, quiet way. In a similar way in which great works of art are imprinted within us.

Γαλλία/France, Πολωνία/Poland, 1991, εγχ./col. Σκην./Dir.: Krzysztof Kieslowski. Σεν./Scr.: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz. Φωτ./Cin.: Slawomir Idziak. Μοντ./Ed.: Jacques Witta. Μουσ./Mus.: Zbigniew Preisner. Ηθ./Cast: Irene Jacob, Halina Gryglaszewska, Kalina Jedrusik, Aleksander Bardini. Παρ./Prod.: Leonardo De La Fuente. Διάρκεια/Dur.: 98΄.

Veronika lives in Poland. Véronique lives in Paris. They don’t know each other. Veronika gets a place in a music school, works hard, but collapses and dies on her first performance. At this point, Véronique’s life takes a turn and she decides not to be a singer...

La double vie de Véronique1

Vasia Janakari recommends this movie:

tzanakariWeronika lives in Poland, Véronique in France. They have never met but their lives are connected metaphysically. The film deals with the search for identity through another person, the fear that real life escapes us, the unfamiliar feelings. The extremely interesting plot, the use of allusive narrative symbols through everyday objects-like glass that protects us but also keeps us away from the outside world-and the evocative music of Preisner, compose a little fragile masterpiece. "

Zerkalo. Ρωσία/Russia, 1975, μ/α./b&w, εγχ./col. Σκην./Dir.: Andrei Tarkovsky. Σεν./Scr.:Andrei Tarkovsky, Aleksandr Misharin. Φωτ./Cin.: Georgi Rerberg. Μοντ./Ed.: Lyudmila Feiginova. Μουσ./Mus.: Eduard Artemiev. Ηθ./Cast: Margarita Terekhova, Olev Yankovskie, Filipp Yankosky, Ignat Daniltsev. Παρ./Prod.: Erik Waisberg. Διάρκεια/Dur.: 108΄.

A man in his forties is going to die and remembers his past. His childhood, his mother, the war, personal moments but things that also tell the story of all the Russian nation... The director mixes flashbacks, historical footage and original poetry to illustrate his reminiscences.

mirror1

Thodoris Rakopoulos recommends this movie:

rakopoulos“The Tarkovskian vision is continued after the last scene of Nostalgia. Here it reaches its climax or rather: its emersion- within the ego. The hidden parts of the memory are reflected in the mirror. The film of multiple subjectivities that are our life, for our words are children of many people, as the late Georgios Seferis stated. The movie/person: Homeland, mother, sister, lover.

Alice in den Städten.Γερμανία/Germany, 1974, μ/α./b&w. Σκην./Dir.: Wim Wenders. Σεν./Scr.: Wim Wnders. Φωτ./Cin.: Robby Müller. Μουσ./Mus.: Can. Ηθ./Cast: Rudiger Vogler, Yella Rottlander, Lisa Kreuzer, Kristin Edda Kochl. Παρ./Prod.: Joachim Von Mengershausen. Διάρκεια/Dur.: 110'.

A German photojournalist in search of the real America. While in New York, he reluctantly accepts responsibility for Alice, a nine-year-old German girl abandoned by her mother. Together they return to Europe in search of the girl’s grandmother. Issues of loneliness, alienation, exile, borders and cinema itself, are all present to this early Wenders masterpiece.

ALICE IN DEN STAEDTEN-1

Thomas Tsalapatis recommends this movie:

tsalapatis‘“‘I have lost the ability to hear and see.’ And behind a black and white screen, Wim Wenders narrates chance’s journey  in an aging continent, in a Germany  younger than its culpabilities; people’s bonds with the simplicity of a gesture and how a person is able to reinvent himself from scratch through innocence. The narration of a tough tenderness, which in the long run, substantiates your existence.”

La mama et la putain. Γαλλία/France, 1973, μ/α./b&w. Σκην./Dir.: Jean Eustache. Σεν./Scr.:Jean Eustache. Φωτ./Cin.: Pierre Lhomme. Μοντ./Ed.: Jean Eustache, Denise de Casiabanca. Ηθ./Cast: Jean-Pierre Leaud, Βernadette Lafont, Francoise Lebrun, Isabelle Weingarten. Παρ./Prod.: Vincent Malle. Διάρκεια/Dur.: 217΄.

Alexandre spends his days drinking, reading in cafés, and hitting on women in the street. His bourgeois, live-in girlfriend tolerates his laziness and womanizing until he begins to pursue a fatalistic, hard-drinking nurse.

La maman et la putain-3  

Stergia Kavvalou recommends this movie:

kavalou “Alexander always acts in contrast to the sayings and beliefs of his time. The conventionality or the paradox of the dialogues are not of great importance, as the movie’s originality is; even if that means immersing your hand in formalin and showcasing it for money. The movie is a post-revolutionary à la parisienne delirium of the 70’s, about the secret life that resides in our minds, with Jean-Pierre Léaud whom Eaustache handpicked as the movie’s lead actor.

Χιλή/Chile/Γαλλία/France, 2013, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowski . Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowski . Φωτ./Cin.: Jean-Marie Dreujou. Μοντ./Ed.: Maryline Monthieux. Μουσ./Mus.: Adan Jodorowsky. Ηθ./Cast: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits, Axel Jodorowsky. Παρ./Prod.: Alejandro Jodorowski, Michel Seydoux, Moisés Cosío. Διάρκεια/Dur.: 130΄.

The town of Tocopilla.  A town Jodorowsky lived in for ten years as a child.  We are seeing the world and this story through the prism of a child’s view, the exaggerated influence of memory and the imaginative embellishment of Jodorowsky’s creative mind. Everything at first may seem strange, the town and all of its inhabitants are heightened and imagined versions of reality, but for those in love (and those ready to fall) with the director's idiosyncratic universe, La danza de la realidad is poetic, violent and sensitive marvel.

la-danza-de-la-realidad1

Μεξικό/Mexico, Ιταλία/Italy, 1989, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowski. Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowski, Roberto Leoni, Claudio Argento. Φωτ./Cin.: Daniele Nannuzzi. Μοντ./Ed.: Mauro Bonanni. Μουσ./Mus.: Simon Boswell. Ηθ./Cast: Axel Jodorowski, Blanca Guerra, Guy Stockwell, Thelma Tixou. Παρ./Prod.: Claudio Argento. Διάρκεια/Dur.: 123΄.

A young man is confined in a mental hospital. Through a flashback we see that he was traumatized as a child, when he and his family were circus performers: he saw his father cut off the arms of his mother, a religious fanatic and leader of the heretical church of Santa Sangre ("Holy Blood"), and then commit suicide. Back in the present, he escapes and rejoins his surviving and armless mother. Against his will, he "becomes her arms" and the two undertake a grisly campaign of murder and revenge.

santa-sangre3 - 16 26 x 9 14

Μεξικό/Mexico,  1973, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowski. Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowski. Φωτ./Cin.: Rafael Corkidi. Μοντ./Ed.: Federico Landeros. Μουσ./Mus.: Alejandro Jodorowski, Ronald Frangipane, Don Cherry.Ηθ./Cast: Alejandro Jodorowski, Horacio Salinas,  Zamira Saunders,  Juan Ferrara. Παρ./Prod.: Alejandro Jodorowski, Roberto Viskin. Διάρκεια/Dur.: 114΄.

A thief carouses the street with his armless-legless dwarf friend when he hears tell of an alchemist who turns feces into gold. He climbs the alchemist's tower to meet him and he takes the thief under his wing, showing the thief his true plan. Along with seven of the world's wealthiest and most corrupt people, he will take him on a spiritual journey to the Holy Mountain.

the holy mountain5 - 16 26 x 12 45

Μεξικό/Mexico,  1970, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowski. Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowski. Φωτ./Cin.: Rafael Corkidi. Μοντ./Ed.: Federico Landeros. Μουσ./Mus.: Alejandro Jodorowski, Nacho Méndez. Ηθ./Cast: Alejandro Jodorowski, Brontis Jodorowsky,  Jose Legarreta  Alfonso Arau. Παρ./Prod.: Mick Gochanour, Juan López Moctezuma, Moshe Rosemberg, Saúl Rosemberg. Διάρκεια/Dur.: 125΄.

A black-clad gunfighter wanders the desert until he meets a woman. She insists that to love him, he must be the best gunfighter in the world. To earn that honor he must wander the desert in search of the four great gunmasters. A blood-spattered western filled with symbolism and generous injections of surrealism.

el topo4 - 16 26 x 9 14

Μεξικό/Mexico,  1968, μ/α/b&w.

Σκην./Dir.: Alejandro Jodorowski. Σεν./Scr.:Alejandro Jodorowski,  Fernando Arrabal (θεατρικό). Φωτ./Cin.:Antonio Reynoso, Rafael Corkidi. Μοντ./Ed.: Fernando Suarez. Μουσ./Mus.: Mario Lozua, Hector Morely, Pepe Ávila. Ηθ./Cast: Sergio Kleiner, Diana MariscaL, María Teresa Rivas, Tamara Garina. Παρ./Prod.: Roberto Viskin, Juan López Moctezuma. Διάρκεια/Dur.: 93΄.

The world has been destroyed in a horrible nuclear calamity, and two of the remaining humans—a crippled girl named Lis and her doting artist companion Fando—wander the devastated landscape hoping to find the fabled city of Tar. Along the way, they run into other survivors who are using the end of the world as their own private den of iniquity. Among all the debauchery and depravity, the two strive to reach their goal

fando y lis3 - 13 55 x 10 16

Categorizing Alejandro Jodorowsky’s films can be as hard as assigning a dominant quality to their very own maker.

During his turbulent life, this singular artist, has been not only a film and avant-garde theatre director but also an actor, a mime, a composer, a comic writer, a fiction writer, and even the guru in a mystical school of psychology. Even if the skills of - the born in Russia by Jewish parents and grown up in Chile – Jodorowsky seem limitless, it is his quality as a director that has indelibly marked his creative hyperactivity.

The cinematic Jodorosky seeks that his every film functions as a mystical, transcendental experience for the audience. It is a mixture of wild, hallucinating surrealism with religious, almost mystical allusions, that is, in the end, riveting thanks to its iconoclastic magic.

All these, of course, provided that the viewer is determined to accept the barrage of extreme pictures as well as a content that scorns “consistently” anything conventional. The fact that Jodorowsky has repeatedly received threats for his life can be but accidental. His films are swords ready to twist mercilessly into the guts of social respectability.

The 1968 film Fando y Lis, the filmaker’s first feature film, laid the foundation for the cultivation of his notoriety as a provocative film maker, something that Jodorowsky seemed to seek from the start. The nude, the raw violence and his blasphemous pictures are depicted in a unique way in the black and white canvas; an inhospitable and dystopian world.

fando y lis2 - 13 55 x 10

Even though El Topo (1970) is based on the aesthetic patterns of the spaghetti western, it develops into a delirious trip, soaked in limitless improprieties, religious and occultist symbols, surreal pictures and situations, in which allegory dominates along with the demystification of the stereotypes of organized religion. The result is a grotesque and violent film which received, over time, mythical dimensions and in which Jodorowsky undertakes to give flesh and blood to the main role (Moses, Buddha and Jesus as a hyper-spatiotemporal presence) in addition to writing, directing and funding the film.

el topo1 - 8 67 x 6 50

In The Holy Mountain (1973) Jodorowsky finally has at his disposal a budget that is able to support the breadth of his inspiration. This is a film about a transcendental quest which was filmed with a cast that, before the filming, had to undergo mystical training that aimed at illumination. From the provocative use of christian symbols to the artful depiction of worlds that allude to the dominant expressions of human corruption, and from the unbearable violence of a massive massacre to the revelation of the mountain with the primordial secrets, The Holy Mountain is a surreal epic that lives up to its fame.

the holy mountain1 - 11 85 x 5

 

Santa Sagre (1989) is justifiably considered the most “commercial” and comprehensible film of the Chilean creator, yet it does not cease to comprise a provocative allegory in which horror, illusions, surrealism and the torture of a problematic sexuality, accompanied by their rich symbolic force, hold the main roles.

santa-sangre1

This year, after a 23year absence from film direction, the 84year old Jodorowsky returns with the film La danza de la Realidad, a film which he has calls autobiographical and one which, as expected, stumbles paroxysmally between a wild fantasy and a cruel reality. The film will be screened in Greece for the first time in the 26th Panorama of European Cinema as part of the world cinema premiers section .

LA DANZA DE LA REALIDAD2 - 13 55 x 7 32

Η.Π.Α./U.S.A., 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Katie Aselton. Σεν./Scr.: Mark Duplass, Katie Aselton. Φωτ./Cin.: Hillary Spera. Μοντ./Ed.: Jacob Vaughan. Μουσ./Mus.: Ben Lovett. Ηθ./Cast: Katie Aselton, Kate Bosworth, Lake Bell, Will Bouvier. Παρ./Prod.: Adele Romanski. Διάρκεια/Dur.: 83΄.

Three childhood friends set aside their personal issues and reunite for a  weekend on a remote island off the coast of Maine. On the island, they run into a guy they used to know and two of his military buddies. Everyone has a few drinks. Things go too far. Before long, the girls are fighting for their lives on an island where there is nowhere to hide.

black rock4

Η.Π.Α./U.S.A., 2011, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Jacob Krupnick. Φωτ./Cin.: Jacob Krupnick. Μουσ./Mus.: Gregg Gillis. Ηθ./Cast: Anne Marsen, Dai Omiya, John Doyle. Παρ./Prod.: Justin Chung, Tapani Mokko, Josh Polon, Lisa Stiles. Διάρκεια/Dur.: 75΄.

An ordinary day, a girl breaks out of line and follows her heart to New York City. She's chased by a creep. She courts a gentleman. And slowly, but surely, she inspires the city to dance. A situationist musical, with no words, just dance, full of optimism and joy.

Girl walk All Day1

 

Η.Π.Α./U.S.A., 2011, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Patrick Wang. Σεν./Scr.: Patrick Wang. Φωτ./Cin.: Frank Barrera. Μοντ./Ed.: Elwaldo Baptiste. Μουσ./Mus.: Chip Taylor, Andy Wagner. Ηθ./Cast: Adam Mediano, Drake Brunnete, Jeremy St. James, Mary Farley. Παρ./Prod.: Patrick Wang, Robert Tonino, Andrew van de Houten. Διάρκεια/Dur.: 169΄.

Joey and his partner Cody are in a committed relationship, living in a small town in Tennessee. They both adore the latter's biological son Chip. When Cody is killed in a tragic car accident, Joey soon learns that his will has left guardianship and care of his "child," along with the rest of his estate, to his sister, Eileen and her husband. At first, all is as well as can be expected. Slowly, however, it appears that long simmering prejudices begin to arise.

in the family1

Η.Π.Α./U.S.A., 2012, εγχ./col.

Σκην./Dir.: Larry Clark. Σεν./Scr.: Larry Clark. Φωτ./Cin.: David Newbert. Μοντ./Ed.: Affonso Goncaves. Μουσ./Mus.: Bobby Johnston. Ηθ./Cast: Adam Mediano, Drake Brunnete, Jeremy St. James, Mary Farley. Παρ./Prod.: Adam Sherman. Διάρκεια/Dur.: 105΄.

The film follows Adam, a confused 16-year-old boy, in the days surrounding his sixteenth birthday. It details his relationships and interactions with the other inhabitants of the small Texas town, including his 16-year-old girlfriend Inez, his 23-year-old neighbor Donna who attempts to seduce him as a sixteenth birthday present and a newly arrived local artist who also seeks to be involved with him.

MARFA GIRl2

Η.Π.Α./U.S.A., 2011, μ/α./b&w.

Σκην./Dir.: Alex Ross Perry. Σεν./Scr.: Carlen Altman, Alex Ross Perry. Φωτ./Cin.: Sean Price Williams. Μοντ./Ed.: Alex Ross Perry. Μουσ./Mus.: John Bosch. Ηθ./Cast: Carlen Altman, Alex Ross Perry, Kate Lyn Sheil, Bob Byington. Παρ./Prod.: Alex Ross Perry, Bob Byington. Διάρκεια/Dur.: 83΄.

JR breaks up with her professor-mentor. She then convinces her neurotic brother on a road trip to her ex's home, in order to take back her things. Through tragicomic situations, the relationship of the two siblings will be tested.

 

THE COLOR WHEEL2

footer-34th-sponsors