ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, εγκαινιάζει την πρώτη ενότητα ενός νέου κύκλου προβολών με θέμα την ελληνική διασπορά στον κινηματογράφο.

america-america02

Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο. Στο πλαίσιο της σύγχρονης τάσης “επανανακάλυψης” των διπλών ταυτοτήτων, τόσο η πρόταση για μια νέα ανάγνωση καταξιωμένων σκηνοθετών (Καζάν, Παπατάκης, Κασσαβέτης, Μανθούλης), όσο και η επανανακάλυψη του σημαντικού Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του Ο Σουρρεαλισμός στον κινηματογράφο και την ταινία του Το μπλόκο, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ABYSSES

Δύο εκδηλώσεις πλαισιώνουν το αφιέρωμα: Μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τα γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Le Positif παρουσία του εκδότη του και κριτικού κινηματογράφου Michel Ciment, κι ελληνικών ακαδημαϊκών. Μία παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου από την κα Λίτσα Μπουδαλίκα, σκηνοθέτιδα και λέκτορα στο Τμήμα Τεχνών του Θεάματος στο Πανεπιστήμιο Paris- Ouest Nanterre.

Μαρία Κομνηνού
Γεν. Γραμ. Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

More in this category: « Ado Kyrou retrospective

footer-34th-sponsors