Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Αρχικά βοηθός σκηνοθέτης, και στη συνέχεια σκηνοθέτης ο ίδιος, για 13 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, ο αντικομφορμιστής, μοναχικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) αποσύρθηκε για μια δεκαπενταετία από τον κινηματογράφο πριν επιστρέψει ξανά, για να ξεκινήσει τη δίκη του, καθαρά προσωπική πορεία, σ’ ένα κινηματογράφο μακριά από τις αποπνικτικές, συχνά απαράδεκτες απαιτήσεις των παραγωγών, για να μας προσφέρει μια σειρά ταινίες, από το «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) μέχρι το «Γυναίκες που περάσατε από δω» (2017), ταινίες, δοσμένες με ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωής, που ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του, αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένες με την ευγένεια και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν, με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούς συχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποία δεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Ελλάδα – 1986 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης, Χρήστος Βακαλόπουλος, Κωνσταντίνος Τζούμας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Ηθοποιοί: Τάσος Δενέγρης, Κατερίνα Τσιώλη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Βλαχάκου, Χρήστος Βακαλόπουλος | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης | Διάρκεια: 80’

Ένας ώριμος καθηγητής της κοινωνιολογίας, περνώντας την κρίση της μέσης ηλικίας, παραιτείται από τη δουλειά, εγκαταλείπει την οικογένειά του και ζει απομονωμένος στο εξοχικό. Μοναδικό κίνητρο για να ζει αποτελεί το θολό πρόσωπο μιας άγνωστης κοπέλας σε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει στο παρελθόν και που τώρα αρχίζει να την αναζητά.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Σχετικά με τον Βασίλη-1

Ελλάδα – 1992 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης και Χρήστος Βακαλόπουλος | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης και Χρήστος Βακαλόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Μάκης Μπέκος | Ηθοποιοί: Αργύρης Μπακιρτζής, Μάκης Μπέκος, Δημήτρης Βλάχος, Δώρα Μασκλαβάνου, Νικόλαος Κέκκος, Έμιλυ Παπαχρήστου | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Γιάννης Γαβρίλος | Διάρκεια: 89’

Το καλοκαίρι του 1992, δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) καταφθάνουν από την Αθήνα σ` ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, για ν’ αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες τοιχογραφίες σε βυζαντινό εξωκλήσι του δέκατου πέμπτου αιώνα. Η άφιξή τους κατακλύζει με νέα ζωή την ξεχασμένη εκκλησία, αλλά η ταινία αναγκάζεται να παρακολουθεί την... μη επιτέλεση του έργου έως και τον ερχομό του χειμώνα, οπότε και οι δυο διάσημοι αγιογράφοι (και αστρονόμοι) κατεβαίνουν προς τη θάλασσα για να ξεχειμωνιάσουν...

*Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία (Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1992.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)


Χρήστος Βακαλόπουλος
Φιλμογραφία
Βεράντες (1984, μικρού μήκους)
Θέατρο (1986, μικρού μήκους)
Όλγα Ρόμπαρντς (1989)

Παρακαλώ Γυναίκες μην κλαίτε-1

Ελλάδα – 1985 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης | Ηθοποιοί: Πέμυ Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη, Μηνάς Χατζησάββας, Ζαχαρίας Ρόχας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μπέττυ Βαλάσση | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Γιώργος Αρβανίτης, Αγγελική Αρβανίτη | Διάρκεια: 84’

Μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει να μην κλείσει την ψυχοπαθή αδελφή της σε άσυλο. Με την πράξη της αυτή αψηφά την επιθυμία της οικογένειάς της και του κοινωνικού της περίγυρου. Η αναπόφευκτη σύγκρουση που ακολουθεί, η έλλειψη κατανόησης, η ανικανότητα επικοινωνίας και η αντίδραση που αντιμετωπίζει την οδηγούν σταδιακά, σαν την αδελφή της, στην απομόνωση και τη σιωπή.

*Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία (Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1985

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Μια-τόσο-μακρινή-απουσία-2

Ελλάδα – 1990 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Παύλος Παπαδόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης | Ηθοποιοί: Αργύρης Μπακιρτζής, Λάζαρος Ανδρέου, Δώρα Μασκλαβάνου, Βίνα Ασίκη, Χρήστος Βακαλόπουλος, Βίκυ Ψαλτίδου | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 84’

Μια φωτογραφία, μια χουρμαδιά και μια γυναίκα. Τρεις αφορμές σμίγουν, όχι σε μια ισχυρότερη, αλλά σε μια διαρκή απορία. Κι έτσι, δυο φίλοι αρχίζουν να επιστρέφουν στο παρελθόν προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν, πράγματι, η γυναίκα του ενός υπήρξε ερωμένη του άλλου. Το κρυφτούλι με την αθωότητα και την ενοχή, όμως, δεν έχει τελειωμό επειδή οι αφορμές δεν βρίσκονται, όλες, στη θέση τους. Το ταξίδι στις κωμοπόλεις της Πελοποννήσου μετατρέπεται γρήγορα σε καινούριο ερωτικό γαϊτανάκι, αλλά και σε υπαρξιακή αναζήτηση. Σύντομες επισκέψεις, γυναικείες συντροφιές, διανυκτερεύσεις, αναχωρήσεις.

*Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990
Σταύρος Τσιώλης

Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Έρωτας-στη-Χουρμαδιά-Love-Under-the-Date-Tree

Ελλάδα – 1998 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Μουσική: Νίκος Ζέρβας | Ηθοποιοί: Γιάννης Ζουγανέλης, Αργύρης Μπακιρτζής, Σάκης Μπουλάς, Αγγελική Ηλιάδη, Έμιλυ Παπαχρήστου, Κατερίνα Λούρη, Εύη Καλατζή | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 87’

Οι βιοτέχνες μπατζανάκηδες Πάνος και Μιχάλης, ξεκινούν από την βιομηχανική ζώνη Θεσσαλονίκης, γεμάτοι ενθουσιασμό, για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι οικογένειές τους. Κατά την διαδρομή όμως, η φευγαλέα γνωριμία με μια μικρή ντιζέζ διακόπτει το ταξίδι τους. Ανήσυχος ο τρίτος μπατζανάκης Αντώνης, που έχει επιφορτισθεί την φροντίδα τριών οικογενειών, σπεύδει να τους παραλάβει.

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Ας Περιμένουν οι Γυναίκες

Ελλάδα – 1988 – έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης | Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Ηθοποιοί: Τάσος Μηλιώτης, Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μαρία Πανούτσου, Δήμητρα Βουλγαρίδη | Παραγωγή: Σταύρος Τσιώλης, Αλέκος Παπαγεωργίου | Διάρκεια: 80’

Ο μικρός Βασίλης το σκάει από το ορφανοτροφείο και γυρίζει στο κέντρο της Αθήνας όταν αποφασίζει να πάρει το τρένο για την Τρίπολη. Περιπλανιέται στις ορεινές περιοχές της Αρκαδίας όπου συναντάει μια νεαρή γυναίκα που της έχει χαλάσει το αυτοκίνητο. Οι δυο τους συνεχίζουν τις περιπλανήσεις τους ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι που το αγόρι επιστρέφει στο σπίτι της γιαγιάς του, ένα σαραβαλιασμένο ερείπιο χωρίς σημάδια ζωής. Η νεαρή γυναίκα χάνεται, ενώ το αγόρι κατεβαίνει στην Τρίπολη και κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει. Την ημέρα της γιορτής του, ο Βασίλης φεύγει από την πόλη παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού για το χωριό του.

*Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Φωτογραφίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1988

Σταύρος Τσιώλης
Φιλμογραφία
Ο Μικρός Δραπέτης (1968)
Πανικός (1969)
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1970)
Κατάχρησις Εξουσίας (1971)
Μια τόσο Μακρινή Απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι Εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ, Γυναίκες, μην κλαίτε… (1992)
Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1995)
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε!... (2004)
Γυναίκες που περάσατε από δω (2017)

Ακατανίκητοι Εραστές-2

footer-34th-sponsors