ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ του Βασίλη Βαφέα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ελλάδα/Greece, 1993, εγχρ./col.
Σκην./Dir.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Σεν./Scr.: Βασίλης Βαφέας/Vasilis Vafeas. Φωτ./Cin.: Κώστας Γκίκας/Kostas Gikas. Μοντ./Ed.: Χρήστος Βούπουρας/Hristos Voupouras. Μουσ./Mus.: Δημήτρης Παπαγγελίδης/Dimitris Papagelidis, Στέφανος Βασιλειάδης/Stefanos Vasileiadis. Ηθ./Cast: Γρηγόρης Σεμιτέκολο/Grigoris Semitecolo, Νεφελη Ανθοπούλου/Nefeli Anthopoulou. Παρ./Prod.: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΤ1, ΣΙΓΜΑ ΦΙΛΜ. Διάρκεια/Dur.: 63΄.

Το «Κοσμικό ανατομείο» είναι πρώτα από όλα, ένα παραστατικό χάπενινγκ του αβάντ γκαρντ ζωγράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Γρηγόρη Σεμιτέκολο, με τις υπερμεγέθεις, λευκές, γυμνές κούκλες του, χέρια ελαφρά τεντωμένα, στόμα μισάνοιχτο, μια κραυγή έχει παγώσει στα χείλη ενώ ο καλλιτέχνης, με στολή χειρουργού, τις τεμαχίζει κραυγάζοντας σπαρακτικά. Ο ζωγράφος αποφασίζει να οργανώσει μια ολιγόλεπτη εκδήλωση στο λιμάνι της Σάμου όπου θα προβάλει αυτή του τη δουλειά. Την ίδια στιγμή, η κάμερα καταγράφει το έργο του, αλλά και τις αντιδράσεις των ανθρώπων του νησιού απέναντι στη σύνθετη τέχνη. Ένα πολύ ζωντανό και μαζί στιλιζαρισμένο φιλμ-δοκίμιο.

Μαζί με την ταινία «Κοσμικό Ανατομείο» θα προβληθεί και το 16λεπτο φιλμ του Λάκη Παπαστάθη με τίτλο «Πολυθέαμα». Καταγράφει (στα πλαίσια της σειράς «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ) την παράσταση που παρουσίασε το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Β. Βαφέας και η οποία ήταν αντιστοίχως βασισμένη στο ίδιο έργο του Γρ. Σεμιτέκολο.

ΚΟΣΜΙΚΟ ΑΝΑΤΟΜΕΙΟ - Γρηγόρης Σεμιτέκολο 1

Διαβάστηκε 7552 φορές

footer-34th-sponsors