10η μέρα

10η μέρα

Βασίλης Μαζωμένος - Ελλάδα - 2012 - έγχρωμη

 

 Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος, Νίκος Απειρανθίτης | Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Στάμος Προύσαλης 

Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας  | Μουσική: DNA | Ηθοποιοί: Αλί Χαϊντάρι, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαχντί Γκορμπανί, Χουσείν Αχμάντι

Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος | Παραγωγή: Horme pictures, X-Rated Films, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Διάρκεια: 83'

 

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα που προσπαθεί να κατακτήσει το "δυτικό όνειρο", ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους "εφιάλτες" του. Μετά από μια πραγματική οδύσσεια σε Ιράν και Τουρκία ο ήρωας της ταινίας Αλί φτάνει εν τέλει στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζει τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Καταλήγει να αποζητά την επιστροφή στην πατρίδα του.

 

Eπίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Φαντασπόρτο και σε πολλά άλλα. Το 2014, η 10η Μέρα εκπροσώπησε την Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή κινηματογραφική διοργάνωση στο 4ο Human Rights Film Festival στην Τουρκία. Το 2015 έλαβε υποψηφιότητα για το "βραβείο Μικελάντζελο Αντονιόνι" στο BLOW-UP · Chicago International Arthouse FILM FEST στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

(1964)
Ελλάδα

Επιλεγμένη φιλμογραφία:

Εξορία (2019)
Γραμμές (2016)
Guilt (2009)
Λόγοι και αμαρτήματα (2004)
Η μνήμη (2002)
Το χρήμα: Μια μυθολογία του Σκότους (1998)

 

Διαβάστηκε 2420 φορές

Trailer

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ovil and Usman »

970x230 logosFooter1