Thursday, 18 October 2018 16:07

Νίκος Παπατάκης, Αυτοδίδακτος Ανατροπέας

Written by 
Rate this item
(0 votes)


Νίκος Παπατάκης
Αυτοδίδακτος Ανατροπέας


του Παναγιώτη Γιαννέλη

Γνωστός ως Nico στους φίλους του, ο Παπατάκης γεννήθηκε το 1918 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από Έλληνες γονείς. Έχοντας προηγουμένως πολεμήσει ενάντια στην ιταλική εισβολή στην Αβησσυνία, οδηγήθηκε σε αυτοεξορία, πρώτα στη Λιβύη και στη συνέχεια στην Ελλάδα, πριν καταλήξει απολύτως άφραγκος στο Παρίσι. Λίγα χρόνια αργότερα, γνωρίζεται και γίνεται κολλητός με τον Jean Genet.
Το 1949 καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσό, να αγοράσει ένα παρηκμασμένο καπηλειό και να το μετονομάσει σε La Rose Rouge. Το
club του, που από το 1950 κι έπειτα πετυχαίνει τόσο πολύ, που του εξασφαλίζει μια άνετη -αν όχι πλουσιοπάροχη- διαβίωση.
Το 1957, μετά από έναν τριετή γάμο, χωρίζει τον ηθοποιό Anouk Aimée, με την οποία είχε μια κόρη, τη Μανουέλα και φεύγει για τη Νέα Υόρκη. Εκεί σχετίζεται με τη γερμανίδα Christa Päffgen που εργάζεται ως φωτομοντέλο και η οποία μετά το χωρισμό τους έμελλε να υιοθετήσει (ως
trend) το μικρό του όνομα και να γίνει διάσημη ως Nico, η μούσα του Warhol και των Velvet Underground. Λίγο μετά γνωρίζει τον John Cassavetes και επενδύει $10.000 στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, χρηματοδοτώντας όλο το re-edit και post production του φιλμ μετά την πρώτη του -αποτυχημένη- πρεμιέρα με αποτέλεσμα να έχουμε την τελική μορφή του «Shadows».
Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, ο Παπατάκης παράγει και σκηνοθετεί το πρώτο του μεγάλου μήκους φιλμ, το Les Abysses, που βασίζεται στο προκλητικό θεατρικό «Οι Δούλες» του Genet. Κινηματογραφώντας απείθαρχα κι επιθετικά, η ταινία ακολουθεί φρενήρεις ρυθμούς, ενώ επικρίνει το αποικιοκρατικό υπόβαθρο του γαλλικού κράτους και έρχεται σε βίαια σύγκρουση με το κατεστημένο της εποχής, προκαλώντας ταραχή κι αμηχανία στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η δεύτερη ταινία του «Οι Βοσκοί», που γυρίστηκε κρυφά στην Ελλάδα, επρόκειτο αφενός για μια τραγική ιστορία αγάπης ενός νεαρού τσοπάνη και της κόρης ενός εύπορου γαιοκτήμονα, αλλά και μια τολμηρή αλληγορία που αποδομεί τις παραδοσιακές αξίες της τότε Χούντας και των υποστηρικτών της.

Χρόνια μετά ολοκληρώνει το «Gloria Mundi» ένα άβολο, ψυχαναλυτικό δράμα με πρωταγωνίστρια (όπως και στους «Βοσκούς») την τότε σύζυγό του Όλγα Καρλάτου. Η ταινία αποσύρεται από τις αίθουσες στην πρώτη της εβδομάδα, καθώς ακροδεξιοί απειλούν με βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμό τους κινηματογράφους που θα την φιλοξενούσαν.
Η αριστουργηματική πολιτική αλληγορία «Η Φωτογραφία» περιστρέφεται γύρω από το αγαπημένο θέμα του σκηνοθέτη, την αμφίδρομη σχέση αφέντη και δούλου, ενώ τέλος, το κύκνειο άσμα του «Ο Ισορροπιστής» αποτελεί μια ματιά στις σχέσεις και την ψυχοσύνθεση του πάλαι ποτέ συντρόφου του Jean Genet, καταφέρνοντας να σταθεί μακριά από αγιοποιήσεις.
Ο Νίκος Παπατάκης άφησε την τελευταία του πνοή στα 92 του χρόνια, στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 καθιστώντας μας φτωχότερους όσον αφορά τόσο τους πνευματικούς μας θησαυρούς όσο και την παρουσία ανθρώπων με έμφυτη διάθεση αντίστασης στην εξουσία.


Read 330 times
IAC

More in this category: Les Abysses »